Ràdio Estel
EDITORIAL 
Implicar els joves en l’economia
Redacció 23/07/2019

Sant Benet demanava de convocar també els monjos joves a consell, «perquè sovint el Senyor revela al més jove el que és millor» (Regla, 4,3). Amb el mateix esperit, el papa Francesc vol escoltar què diuen els joves (fins a 35 anys) que senten una crida a canviar l'economia, siguin o no catòlics o creients. Ho farà a la trobada Economia de Francesc, que se celebrarà a la ciutat d’Assís del 26 al 28 de març del 2020.

És sabut que una de les majors preocupacions avui és la de l’atur juvenil, que a Espanya té la segona taxa més elevada de la UE, amb un percentatge que volta el 35%. Una aportació per a una resposta integral als problemes actuals a l’entorn de la feina es condensa en tres «T»: tradició, temps i tecnologia, tal com va glossar el papa Francesc en el missatge que va dirigir als participants de la 108a sessió de la Conferència de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que es va celebrar a Ginebra del 10 al 21 de juny passats.

Tradició ve del llatí tradere; vol dir transmetre a altres, per donar, en particular a les noves generacions. En el camp de la feina, cal transmetre no només el «saber com» tecnològic, sinó també experiències, visions i esperances. Aquesta dinàmica intergeneracional és fonamental en aquest moment de la història, quan necessitem combinar saviesa amb passió pel bé de la humanitat i per tenir cura de la nostra casa comuna.

En termes de temps, sabem que «l'acceleració contínua dels canvis» i «un ritme de vida i treball més intens», no contribueixen a un desenvolupament sostenible o la millora de la qualitat de la vida de les persones. Cal deixar de concebre el temps de manera fragmentada, com una dimensió d’un sol ús i costosa dels negocis. En realitat, el temps és un regal de Déu que cal apreciar i valorar, on podem iniciar processos d'avanç humà i estar atents a la vida que ens envolta. Cal temps per treballar, però també per descansar i per contemplar la bellesa del treball humà i la natura. Temps per reduir la marxa i adonar-nos de la importància del moment present més que córrer sempre cap al següent moment.

La tecnologia, de la qual rebem tants beneficis i oportunitats, pot obstaculitzar el desenvolupament sostenible quan s’associa a un paradigma de poder, dominació i manipulació. En el context actual de la Quarta Revolució Industrial, caracteritzada per aquesta ràpida i refinada tecnologia digital, la robòtica i la intel·ligència artificial, sorgeixen veus com la de l’OIT que té la capacitat de desafiar una generalitzada mentalitat tòxica per a la qual no importa si hi ha degradació social o mediambiental; ni qui o què es fa servir o es descarta ni si hi ha el treball forçós de nens o desocupació juvenil.

En el Primer Pla d’aquest número esbossem les línies de fons d’una nova economia al servei de tots i també dels més joves. «El nou rumb del desenvolupament econòmic sostenible —diu el Papa— necessita situar la persona i el treball al centre.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET