Ràdio Estel
VATICÀ 
Evangelització i ecologia, prioritats del Sínode de l’Amazònia
El cardenal Baldisseri respon a les crítiques pel document de treball
AICA 04/10/2019

En un marc de “crisi socioambiental greu i urgent” el Sínode per a la Regió Panamazònica (Roma, del 6 al 27 d’octubre) es marca com a prioritats l’”evangelització i l’ecologia”. Així ho ha assenyalat el secretari general del Sínode dels Bisbes, el cardenal Lorenzo Baldisseri, en la presentació d’aquesta assemblea sinodal que té com a tema Nous camins per a l’Església i per a una ecologia integral.

Tenint en compte que un dels eixos temàtics del Sínode gira entorn de les qüestions ecològiques, el cardenal ha anunciat que “per posar en línia el contingut de les discussions amb les pràctiques”, es faran servir durant el Sínode, gots biodegradables, es reduirà l’ús del paper i es donaran bosses de fibra natural als participants, entre altres alternatives.

Davant les crítiques suscitades sobre el document de treball (Instrumentum laboris), el cardenal ha explicat que “no és un document pontifici, és un recull a partir de les preguntes i de les peticions dels pobles amazònics, que han expressat les seves inquietuds”.

Segons Lorenzo Baldisseri, l’Instrumentum laboris “no és un document sinodal, és la veu de l’Església local, la veu de l’Església de l’Amazònia, l’Església de la gent, és també la veu de la Terra. L’Església ha volgut escoltar-la, els ha convidat a parlar i ells han parlat. L’Església no ho ha fet per després ignorar aquesta veu, si ho ha fet és perquè vol escoltar la veu de la gent. Aquest és un camí sinodal”.

El secretari general del Sínode dels Bisbes ha destacat que “si un cardenal o un bisbe no hi està d’acord, considera que els continguts no estan bé, cal posar-nos a l’escolta sense jutjar, perquè no és un document del magisteri, és un document de treball que es donarà als pares sinodals i que estarà a la base per poder treballar en l’assemblea sinodal, per després redactar des de zero el document final”.

De totes maneres, el cardenal Baldisseri ha assegurat que “cadascú té el dret d’expressar la seva opinió” i ha valorat que “les crítiques poden ser positives perquè poder posar en relleu certs elements que potser calgui reflexionar més”.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET