Ràdio Estel
Anna Roig, Salvador Busquets, Josep Matías i Miriam Feu
ACCIÓ SOCIAL Foto: Càritas Barcelona
L’Observatori de la Realitat Social, una nova eina d’anàlisi
L’exclusió social a la diòcesi de Barcelona supera la mitjana catalana i espanyola
Carme Munté Margalef 19/12/2019

«Amb l’acompanyament de les persones en situació d’exclusió social no n’hi ha prou, cal comprendre les dinàmiques socials que hi ha al darrere», ha manifestat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, en presentar l’Observatori de la Realitat Social, una nova eina d’anàlisi social sota l’empara de la Fundació Foessa.

Aquesta eina, que ja està en marxa en altres Càritas com la de Terrassa, suposa un compromís més amb l’anàlisi social per entendre les mancances estructurals d’una diòcesi amb una enorme complexitat com és la de la Barcelona.

Tant és així que la presentació de l’Observatori s’ha fet coincidir amb la del resultat del primer Informe Foessa de la diòcesi de Barcelona, una ajuda inestimable per conèixer en profunditat la situació que pateixen les persones més vulnerables.

Els resultats del VIII Informe Foessa de la diòcesi de Barcelona revelen una dada molt preocupant: 1 de cada 4 persones es troba en situació d’exclusió social. Es tracta del 24,1% de la població (646.000 persones), un percentatge per sobre de la mitjana catalana (19,4%) i espanyola (18,4%).

En la presentació, que s’ha fet dijous 19 de desembre, el director de Càritas de Barcelona s’ha referit a les peculiaritats pròpies d’una regió metropolitana formada per grans nuclis urbans com Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma, Badalona o Sant Adrià, que concentren situacions molt dures d’exclusió relacionades amb mancances estructurals.

La situació de Barcelona, semblant a la d’altres ciutats espanyoles com Madrid o Bilbao, presenta una gran precarietat en pilars socials com són l’habitatge, la feina o l’acollida de persones que fugen de països en conflicte. Són factors estructurals que es poden revertir, tal com ha destacat Salvador Busquets, però que per això calen grans acords i polítiques socials estatals, autonòmiques i locals.    

Segons l’Informe Foessa, 1 de cada 3 persones de la diòcesi de Barcelona té problemes per mantenir o accedir a una llar digna: 190.000 viuen en habitatges insegurs; 670.000, en habitatges inadequats, i 455.000 persones viuen en pobresa severa després de pagar les despeses d’habitatge. «És molt important que les administracions es posin d’acord per posar en marxa un procés de provisió d’habitatges socials que es mantingui en el temps», ha demanat Salvador Busquets.

L’Informe Foessa també és revelador a l’hora d’assenyalar els col·lectius més vulnerables: si ets dona, migrant, a l’atur, o si ets família nombrosa o monoparental tens més probabilitats de caure en l’exclusió social. El 27% dels menors es troba en situació d’exclusió.

Tal com ja revelaven els informes Foessa en l’àmbit català i espanyol, també a la diòcesi de Barcelona es detecta una certa fatiga de la solidaritat. D’aquí que Càritas Barcelona parli de la necessitat de revincular-nos per tal de construir una societat sostenible on tothom tingui cabuda.  El diumenge 22 de desembre a totes les parròquies es fa una col·lecta extraordinària a benefici de Càritas.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET