Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA 
Juan Javier Flores, monjo de Silos, guardonat amb el Memorial Pere Tena
El P. Juan Javier Flores és president del Pontifici Institut Sant Anselm de Roma
 12/02/2020

El VI Memorial Pere Tena, que lliura el Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), ha estat atorgat al P. Juan Javier Flores Arcas. Fill de Linares (Jaén), és monjo de l’abadia benedictina de Santo Domingo de Silos (Burgos) i president del Pontifici Institut Sant Anselm de Roma. És un dels liturgistes actuals més destacats i s’ha distingit especialment per promoure i ensenyar l’esperit de la reforma litúrgica sorgida del Concili Vaticà II. Reconegut docent en matèria litúrgica i teològica, el P. Juan Javier Flores és autor de diversos llibres, el més recent dels quals, La belleza de la liturgia, contemplar la hermosura de Dios, acaba de ser publicat pel CPL.

L’acte de lliurament del guardó va tenir lloc el dimarts 11 de febrer a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. El P. Juan José Flores va voler començar el seu discurs d’agraïment amb un record per a Mons. Pere Tena, de qui es considera deixeble. El monjo benedictí va dissertar sobre la bellesa de la litúrgia, que va aprendre a estimar al monestir de Silos. El P. Flores va afirmar que la bellesa no s’ha d’identificar amb un esteticisme: «La bellesa no és accidental, no és cap afegit, sinó que toca l’essència mateixa de les coses, el misteriós rerefons de l’ésser com deia Hans Urs von Balthasar.» Citant diversos pares de l’Església, sobretot sant Agustí, i autors medievals com sant Tomàs d’Aquino, va associar la bellesa amb l’harmonia i la va situar en relació molt estreta amb la veritat.

El P. Juan Javier Flores va admetre que el món actual és poc sensible a la bellesa profunda, perquè «per captar-la calen elements com ara el silenci, la reflexió, la unificació de la persona... coses que es troben a faltar avui dia». La bellesa resplendeix, va afirmar el guardonat, com el ciri del baptisme i el vestit blanc del batejat, com la llum i les vestidures de la Transfiguració. Dins l’Església, la bellesa s’expressa «durant la celebració litúrgica, en què celebrem Jesucrist. La bellesa de la celebració és potser el calze d’or? O tal vegada el celebrant? No, la bellesa de la celebració és Crist!» El P. Flores va acabar afirmant que l’experiència de Déu és la més bella de totes les que es poden fer, i que és gratuïta. «La litúrgia és divina i humana, és sagrada a la manera humana.»


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET