Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA 
"Hem de complir amb els protocols i fer prevaler el sentit de la responsabilitat i el sentit comú"
Mn. Juan Manuel Bajo, director del Secretariat de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Tarraconense
Redacció 11/03/2020

Retirar l’aigua beneita de les piques que hi ha a l’entrada dels temples; suprimir el gest de donar-se la pau durant la missa; o rebre la comunió a la mà són algunes de les mesures de compliment obligatori a totes les parròquies i centres de culte a causa del Covid-19. Per parlar-ne, hem entrevistat al programa A primera hora, de Ràdio Estel, Mn. Juan Manuel Bajo, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Tarraconense.

 Les parròquies han rebut un seguit d’indicacions de compliment obligatori. Quines són?

La Conferència Episcopal Espanyola, en una nota emesa el divendres 6 de març, va donar un seguit d’indicacions per a totes les diòcesis: la conveniència de retirar l’aigua beneita de les piques que hi ha a les entrades de les esglésies i en altres llocs de culte; la possibilitat d’oferir en la celebració de l’eucaristia un altre gest de pau diferent de l’habitual d’abraçar o donar la mà; que les persones que distribueixen la comunió durant l’eucaristia es rentin les mans abans i després; i que les mostres de devoció i afecte envers les imatges, tan pròpies d’aquest temps de Quaresma i en la pròxima Setmana Santa, siguin substituïdes per altres com la inclinació o la reverència. Els bisbes de cada diòcesi han secundat aquestes mesures i n’han afegit de noves com la recomanació de donar la comunió a la mà. Totes són de compliment obligatori.

Quina mesura afegida heu adoptat des del Secretariat de Pastoral de la Salut de la Tarraconense?

Des del Secretariat hem enviat una notificació a tots els serveis religiosos dels hospitals de Catalunya, en què ens adherim a les indicacions de la Conferència Episcopal Espanyola. Al mateix temps, hem donat la indicació que tots els capellans i agents de pastoral que treballen als hospitals es posin en contacte amb el control d’infermeria perquè els facilitin les mesures de prevenció adients: mascareta, guants, bata i ulleres de protecció. D’altra banda, hem ressaltat molt que la gent que rebi la comunió a l’hospital no ho faci directament a la boca, sinó a la mà.

En aquests moments de por i d’un cert pànic, quins consells donaria?

Davant de la situació originada pel contagi del Covid-19, hem de complir amb els protocols que han emès les autoritats tant eclesiàstiques com civils i fer prevaler el sentit de la responsabilitat i el sentit comú. Ningú no pot dir que estigui desinformat. Així mateix, hem de pregar pels professionals, per les persones infectades pel virus i per les que han mort.

Com pot afectar a les celebracions de Setmana Santa?

Soc rector de tres parròquies. Si dictaminen suspendre les processons, doncs ho haurem de fer.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET