Ràdio Estel
La Parròquia de Sant Sebastià, a Barcelona, estava dirigida per Joan Cuadrench, i es trobava en procés de reforma
ESGLÉSIA ESPANYA Foto: Joan Pallarès-Personat
Mor el prevere Joan Cuadrench; i el bisbe Gil Tamayo, ingressat
El rector de les parròquies de Sant Sebastià i Santa Magdalena de Barcelona és el primer sacerdot català que perd la vida pel coronavirus
@IgnasiMiranda 21/03/2020

El bisbe d'Àvila, José María Gil Tamayo, es troba ingressat des d'aquest divendres passat a l'Hospital Nuestra Señora de Sonsoles de la ciutat castellana. Segons ha informat el mateix prelat a través dels seus perfils en xarxes socials aquest dissabte, ha donat positiu en la prova de la malaltia Covid-19. «Confio poder continuar el tractament a casa. Us demano que seguim resant perquè passi aviat aquesta pandèmia. Gràcies als sanitaris i als qui ens ajuden», ha escrit. Nascut el 1957 a Extremadura, Gil Tamayo ha exercit càrrecs de rellevància en l'àmbit de l'Església a Espanya, entre ells el de secretari general de la Conferència Episcopal . L'any 2013 va ser nomenat adjunt al portaveu de la Santa Seu per als mitjans de comunicació de parla hispana, responsabilitat que va exercir durant les congregacions de cardenals prèvies al conclave per a l'elecció del papa Francesc.

L'ordenació episcopal com a bisbe d'Àvila es va celebrar el 15 de desembre de 2018 i, a principis de març d'aquest any, va entrar a formar part de la nova Comissió Executiva de l'Episcopat espanyol. Des de l'arribada de la pandèmia a Espanya, el bisbe d'Àvila ha adreçat diversos missatges d'encoratjament a la seva diòcesi i d'agraïment als qui lluiten contra el coronavirus. «Ànims, endavant! Units guanyarem! Déu no ens deixarà. Confiem en ell!», deia dimecres passat en un missatge de vídeo realitzat des del seu confinament.

Joan Cuadrench, primer sacerdot català mort pel Covid-19

D'altra banda, l'augment de positius pel coronavirus també en l'àmbit de l'Església ha tingut la primera conseqüència fatal per al clergat català. El sacerdot diocesà de Barcelona Joan Cuadrench, rector als barris del Verdum i de Roquetes, va morir aquest divendres passat als 77 anys. L'Arquebisbat de Barcelona havia informat la setmana passada que aquest prevere havia donat positiu i que s’havien aplicat els protocols de sanitat per aïllament dels qui havien tingut contacte amb ell.

Joan Cuadrench Aragonès era, des del 2001, rector de les parròquies de Sant Sebastià i Santa Maria Magdalena de Barcelona. Va ser vicari episcopal durant el pontificat de Lluís Martínez Sistach, temps en què va coordinar les parròquies de la zona nord de la capital catalana i va ser arxiprest de Trinitat-Roquetes. Seguint les disposicions litúrgiques derivades d'aquesta situació de pandèmia i estat d'alarma, el funeral se celebrarà més endavant. Cuadrench ha dedicat bona part de la seva vida pastoral a l'acció social i l'ajuda espiritual en barris perifèrics, per exemple a Badalona i a Terrassa.

La seva trajectòria pastoral està vinculada a la vida parroquial en barris perifèrics i populars. Va estar a diversos barris de Badalona, a Llefià i al Pomar, i a can Palet de Terrassa. A més d'aquest compromís, en forma de visites a malalts i atenció personal a molts veïns del seu barri, el prevere ha estat gran defensor de la cultura catalana i, sobretot, de la llengua. En aquests moments, es mantenia en actiu, sempre des d'una combinació d'austeritat i esperit de pobresa amb caràcter i dinamisme. Tenia en marxa fins i tot iniciatives amb joves, com el Cateclub. Joan Cuadrench va ser recordat aquest divendres a la Catedral de Barcelona durant la Missa diària presidida pel bisbe auxiliar Toni Vadell i transmesa per Ràdio Estel.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET