Ràdio Estel
VATICÀ Foto: Nicolas BL
El Vaticà anuncia un document sobre l’aigua
El text presenta reptes i propostes per sensibilitzar sobre el tema
Vatican News 31/03/2020

El Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà  Integral ha comunicat la publicació del document Aqua fons vitae. Orientacions sobre l’aigua, símbol del crit dels pobres i del crit de la terra.

El text està “arrelat en el Magisteri social dels Papes i inspirat en el treball fet per membres de l’Església nacional i locals a diferents països”. De moment, només està disponible en anglès a la web del Dicasteri.

El document distingeix tres dimensions relacionades amb l’aigua: l’aspecte relacionat amb l’ús humà, l’aspecte que té a veure amb el fet que és un recurs emprat en moltes activitats humanes (especialment agricultura i indústria) i l’aigua com a superfície (rius, aqüífers subterranis, llacs, oceans i mars).

Per a cada dimensió, el text presenta desafiaments i propostes operatives per augmentar la consciència sobre el tema i el compromís a nivell local. També proposa una reflexió sobre l’educació i la integritat.

Sense aigua neta no hi ha vida, ni salut, ni desenvolupament. Per aquesta raó el Dicasteri anuncia també la definició d’una estratègia global per a la higiene als establiments sanitaris que pertanyen a l’Església.

“Massa centres de salut als països pobres i en desenvolupament”, assenyala el document, “no tenen accés adient a l’aigua per a les necessitats de neteja més bàsiques i milers de milions de pacients, personal d’atenció i famílies es veuen en perill perquè manca la infraestructura per a una atenció decent, segura i de qualitat. I la situació és particularment  alarmant en aquestes  setmanes de pandèmia”.

L’Església ha estat pionera en aquest sector i alguns líders mundials cada cop tenen més consciència de la qüestió i implementen plans d’acció per abordar el problema de forma ràpida i eficient. Per això, el Dicasteri també anima totes aquelles “coalicions d’organitzacions governamentals, privades i caritatives” que participen en aquesta batalla per la vida.

“Nombrosos sistemes catòlics d’atenció de salut”, informa el Dicasteri, “han començat investigacions per definir l’abast i la complexitat del problema, examinant una mostra d’estructures sanitàries catòliques”.

L’organisme vaticà,  en col·laboració amb alguns associats com el Catholic Relief Services i Global Water 2020, ha decidit donar suport a aquest esforç i contribuir-hi amb la promoció d’investigacions addicionals a països seleccionats.

Els resultats d’aquest estudi, així com els d’altres enquestes fetes recentment per organitzacions catòliques, es faran servir com a punt de partida per als plans d’execució i de recaptació de fons en suport dels plans operacionals.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET