Ràdio Estel
ESGLÉSIA ESPANYA Foto: Cathopic
L’Església es prepara per al retorn del culte públic
Incrementar el nombre de celebracions i oferir gel desinfectant, entre les mesures establertes per la Conferència Episcopal Espanyola
Carme Munté Margalef 30/04/2020


La Conferència Episcopal Espanyola ha publicat aquest dijous unes "mesures de prevenció per a la celebració del culte públic als temples catòlics durant la desescalada de les mesures restrictives en temps de pandèmia". És el document marc perquè s'adaptin a l'àmbit de les comunitats cristianes i dels creients en general les mesures de desconfinament anunciades dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El pla, en 4 fases, estableix que el culte públic tornarà, a les esglésies catòliques i d’altres confessions presents a Espanya, el proper 11 de maig, inicialment amb un màxim d’un terç en l’ocupació de l’espai i, si tot va bé, fins a la meitat a partir del 25 de maig. D’acord amb aquesta previsió de l'executiu i les autoritats civils, l'Església segueix les indicacions.

En el capítol de disposicions de caràcter general, que cada diòcesi haurà d’aplicar al seu propi territori, l'Episcopat espanyol recorda que, en aquesta fase de transició, es manté la proposta de dispensar del precepte de participar a la missa dominical: "Suggerim a les persones de risc, gent gran i malalts, que considerin la possibilitat de quedar-se a casa i seguir les celebracions pels mitjans de comunicació".

Per garantir que es facin efectives les limitacions d’aforament, es demana mirar d'incrementar, allà on sigui necessari i possible, el nombre de celebracions "per descongestionar els temples". També es recomana entre els fidels l’ús, amb caràcter general, de mascaretes. Altres disposicions són que els recipients d’aigua beneïda continuïn buits, que les portes de les esglésies estiguin obertes a l’entrada i la sortida de les celebracions, perquè no calgui tocar panys, i que s’ofereixi gel hidroalcohòlic o algun desinfectant similar als fidels.

Per a l'estona de la litúrgia, també es fan un seguit de recomanacions:

. Evitar els cors a la parròquia: S'aconsella mantenir un sol cantor o algunes veus individuals i algun instrument. No hi haurà full de cants ni es distribuiran plecs amb les lectures, com tampoc qualsevol altre objecte o paper.

. La panera de la col·lecta no es passarà durant l’ofertori, sinó que el servei d’odre l’oferirà a la sortida de la missa, seguint els criteris de seguretat marcats.

. El calze, la patena i els copons estaran coberts amb la pàl·lia durant la pregària eucarística

. El sacerdot celebrant es desinfectarà les mans en començar el cànon de la missa, i els altres ministres de la comunió ho faran abans de distribuir-la.

. La salutació de la pau, que és facultativa, es podrà substituir per un gest per tal d’evitar el contacte directe.

. El diàleg individual de la comunió ("El Cos de Crist", "Amén") es pronunciarà de forma col·lectiva després de la resposta "Senyor, no soc digne...", tot distribuint-se l’Eucaristia en silenci

. En cas que el sacerdot sigui gran, cal establir ministres extraordinaris de l’Eucaristia per distribuir la comunió.

Finalment es fan un seguit de recomanacions que afecten la celebració dels sagraments i les exèquies de difunts:

"Els funerals i les exèquies seguiran els mateixos criteris de la missa dominical. Encara que sigui difícil en aquests moments de dolor, cal evitar els gestos d’afecte que impliquin contacte personal i insistir en la importància de mantenir la distància de seguretat".

"Pel que fa a l’ús de les dependències parroquials per a reunions o sessions formatives, s'haurà de seguir en un primer moment la mateixa limitació de l’aforament d’un terç. En la tercera fase, l’aforament passa a ser de la meitat en llocs d’un aforament habitual de 50 persones i d’un terç els que siguin normalment de 80 persones."

"Les visites turístiques no estan permeses en les fases 1 i 2 de la desescalada. Per tant, caldria esperar a la segona quinzena de juny".


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET