Ràdio Estel
La salut mental dels nens i els adolescents, amb l'aïllament, és una de les grans preocupacions
SOCIETAT 
Jaume Aspa: "L'eufòria ens agrada, però ens fa perdre el control"
Aquest psicòleg diu que, davant la desescalada del coronavirus, "no es poden perdre la prudència i la por com a eines d'autoprotecció"
@rafasanahuja / @IgnasiMiranda 26/05/2020

Els experts han avisat que, després de la pandèmia del coronavirus, hi haurà un augment de malalties mentals i, en concret, dels casos d'ansietat, depressió, agorafòbies i brots de pànic. Estudis recents, com ara el que van posar en marxa ara fa un mes els investigadors de l'Institut de Recerca de Can Ruti, mostren, entre altres dades, que els joves tenen més ansietat que no pas les persones grans. Jaume Aspa, psicòleg expert en drogodependències, ha valorat les dades aquest dilluns en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Ha dit que “passar tant de temps amb tantes restriccions té inevitablement efectes negatius, perquè l'ésser humà necessita moure’s i relacionar-se”. Aspa també ha dit que “el fet de poder sortir pot fins i tot generar certa contradicció a les persones, que perden la prudència i la por com a eines d’autoprotecció davant la pandèmia”.

El psicòleg ha valorat, d'altra banda, les escenes d’aglomeracions que hem vist en el període de descalada. Ha reconegut que “l'eufòria és una estat que ens agrada, però també ens fa perdre el control”. A més, ha afegit que “cal sortir amb prudència” i que, “també des d'un punt de vista emocional, cal tenir tranquil·litat”. Preguntat per la seva tasca com a psicòleg en temps de confinament, Jaume Aspa ha explicat que “moltes persones han desconnectat i s’han tancat a fer tractament a distància”. A més, ha afegit que “el confinament ha creat angoixa, perquè s’han perdut les rutines i s’han canviat els hàbits, fet que ha provocat que augmentin les simptomatologies que ja existien prèviament”.

Finalment, preguntat sobre com el confinament ha pogut afectar joves i adolescents, Aspa ha dit que “aquesta reclusió té efectes negatius per a tothom”.  En aquesta línia, ha comentat que s’han trobat “grups de joves que ja tenien uns hàbits d’aïllament social abans de la pandèmia i que han seguit amb les seves rutines, però exagerades, en una dinàmica que ha fet augmentar la desconnexió social”. Aspa també ha afirmat que, “en altres casos, han augmentat les pors i la distorsió de la realitat”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 25 de maig.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET