Ràdio Estel
La revetlla de Sant Joan està marcada aquest any per una crida doble a la precaució
SOCIETAT 
“La revetlla ens ajuda a guarir la ferida global del confinament”
Verónica García Morales, professora de la UB i experta en seguretat urbana, diu que la nit de Sant Joan “és la primera prova de foc social”
@rafasanahuja / @IgnasiMiranda 23/06/2020

La revetlla de Sant Joan 2020 serà la més atípica que es recorda. Tot i que s'ha aixecat l'estat d'alarma, Protecció Civil insisteix que enguany serà més important que mai extremar les precaucions per evitar el contagi de coronavirus i evitar accidents i incendis. Es tracta de la primera festa popular a gran escala després del confinament, i és important veure com es comporta la societat i com s'incorpora la prevenció sanitària als costums i tradicions propis d’una nit especial. Verónica García Morales, professora de la Universitat de Barcelona, ha dit aquest dimarts que aquesta “és una primera prova de foc social, especialment a les ciutats”. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, la també experta en seguretat urbana ha explicat que “és important rescatar aquest simbolisme, el de la festa i la socialització, encara que sigui de manera diferent, perquè aquest tipus d'activitats ens ajuda a guarir la ferida global que ha causat el confinament”. A més, ha afegit que, “si superem aquesta prova, podrem seguir festejant però, si no complim, potser tindrem un estiu sense poder gaudir en aquest sentit”.

Verónica García ha analitzat la naturalesa de la revetlla, per recordar que “és una festa de proximitat social que, en aquest cas, no podrà ser física”. En aquest sentit, ha comentat que “cal buscar aquesta proximitat de relació, però amb la seguretat sempre present”. Preguntada per la responsabilitat com a comunitat per viure una data tan particular un cop superat un període tan dur, la professora mexicana ha dit que “la majoria la població està preparada per a la festa, perquè hi ha una responsabilitat ciutadana i un bon desplegament per part de les autoritats”. També ha aclarit que, “des de fa setmanes, es dissenya la festa perquè es pugui dur a terme, encara que no sigui com la coneixem”. Referint-se a l'àmbit social, García Morales ha assegurat que “bona part de la població està molt contenta de recuperar la llibertat, que és una mena de poder que tenim els ciutadans, però que comporta la responsabilitat de protegir-nos guardant la distància i evitant les concentracions”. I ha conclòs que “cal ser molt curosos pel perill que té el foc si es barreja amb l’ús mascaretes i gels hidroalcohòlics, que són altament inflamables”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 23 de juny.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET