Ràdio Estel
AQUESTA SETMANA Foto: cottonbro / Pexels.com
Redescobrint el valor del telèfon
Leticia Soberón 30/06/2020

Durant el confinament molta gent ha començat a apreciar el valor dels ginys tecnològics que ens permeten estar en contacte, verificar com estan els nostres parents, compartir fins i tot moments d’espiritualitat i pregària. Les aplicacions amb càmera han tingut un augment dràstic en el nombre d’usuaris, i fins i tot els més escèptics s’han entregat a mans d’aquestes plataformes per tal de comunicar-se amb els éssers estimats.

Entre les moltes tecnologies més o menys noves que tothom fa servir, emergeix de nou, de forma sorprenent, el valor del telèfon com a vehicle per a una trucada de veu. Semblava que aquest vell amic seria superat per internet i les xarxes socials, sepultat per l’smartphone sota les milers d’aplicacions que s’hi gestionen. Però la trucada de veu recupera un protagonisme propi, tot ressorgint de les aparents cendres analògiques.

Si féssim una escala per detectar l’interès de l’altre per nosaltres segons el mitjà emprat, possiblement el més baix seria qualsevol enviament col·lectiu i impersonal de missatges: la típica cadena que ja molts ni llegim. D’entre els enviaments personals, el correu electrònic, encara que imprescindible, tampoc no té una particular calidesa. El missatge de text amb un gif o icones de globus de colors perd punts ràpidament; s’ha estandarditzat i no aporta una sensació d’afecte autèntic, tret que el missatge sigui realment personal.

Aquí entra la trucada de telèfon en la seva esplendor. És temps compartit, i d’una manera molt més personal. L’altre em dedica una estona. Quin privilegi, en un món tan ciberocupat! Fins i tot és un apostolat: trucar a persones soles, amb un «bon dia» o «bona nit», amb temps perquè responguin realment com estan, és un regal que no té preu. Siguem-ne conscients i compartim temps assossegat. Beneït telèfon.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET