Ràdio Estel
Els menors de 35 anys i les dones seran les grans víctimes de les properes desigualtats, segons el Banc d'Espanya
SOCIETAT 
Ivan González: "La crisi no ha començat"
L'economista i expert en l'àmbit social recorda que "portem tres mesos amb mesures per parar el cop", però aclareix que l'origen "és sanitari"
@IgnasiMiranda 01/07/2020

L'economista i màster en Economia Social Ivan González ha analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, l'últim informe del Banc d'Espanya que alerta sobre la reprecussió de la crisi del Covid-19 principalment en dones i en menors de 35 anys. "L'estudi diu que els que han patit més aquesta crisi són les institucions socials, entre elles educació, sanitat, comerç minorista i altres sectors on treballen aquestes dones i aquests joves, però no pas per la seva condició sinó pels llocs on estan ubicats", ha aclarit. En aquesta línia, ha alertat davant una previsió coneguda uns dies abans d'aquest informe del Banc d'Espanya: que "un 30 per cent del comerç minorista a Barcelona pot tancar, una quantitat molt alta que afectarà, en aquest cas famílies senceres". L'economista ha conclòs que "la crisi no ha començat, ja que portem tres mesos amb mesures més o menys encertades, amb expedients de regulació d'ocupació, moratòries d'hipoteques i altres, per parar el cop".

Ivan González, d'altra banda, s'ha mostrat preocupat per la possibilitat que "els afectats pels ERTOs no trobin feina quan previsiblement no n'hi haurà". Ha apuntat igualment que "cal tornar a tenir teixit productiu, amb seny, i valorar que aquesta nova generació de joves, que tindran probablent estudis nous, vehiculin la seva formació cap a una nova orientació, però això no és cosa d'un dia ni de dos". L'economista ha pronosticat que "la necessària reestructuració que caldrà fer pot durar una dècada". De cara a aquest estiu, González ha destacat que "el turisme interior pot ser una gran ajuda", i ha animat tothom "a moure's pel propi país, optant per Oviedo en lloc d'anar a París, per exemple".

En clau més positiva, el també col·laborador del Centre d'Estudis Econòmics i Socials ha assegurat que "ens recuperarem també aquesta crisi perquè, de fet, cal recordar que no és econòmica, sinó sanitària, perquè l'economia funciona, a diferència del que va passar el 2008". I en un altre moment, l'expert en economia social ha dit que "el tema educatiu és complicat, amb canvis en les ràtios d'alumnes i altres previsions". Ha defensat, en aquest sentit, que "es vehiculi el sistema cap a un model més productiu, en el sentit que els nostres nens han de conèixer no només que dos i dos són quatre, sinó uns valors amb els quals el nostre futur guanyarà molt".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 1 de juliol  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET