Ràdio Estel
La Rambla de Barcelona és des de fa tres anys el punt de referència per honorar les víctimes dels atemptats del 17A
SOCIETAT 
"Els jutjats pel 17A poden tornar a ser al carrer en sis anys"
Robert Manrique, assessor de víctimes, critica la instrucció de l'Audiència Nacional, que preveu que el judici no sigui per assassinat
@IgnasiMiranda / @rafasanahuja 10/07/2020

Robert Manrique, director de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), ha criticat aquest divendres la instrucció de l'Audiència Nacional sobre els atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils, segons la qual els tres integrants de la cèl·lula terrorista que queden vius no seran jutjats per assassinat. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha anunciat que "els 27 folis per a l'obertura de judici oral s'han de revisar bé, perquè fins i tot no s'ajusten a la realitat". Ha lamentat que el document d'instrucció "afecta sobretot els mateixos autors del crim ara jutjats, que poden tornar a estar al carrer als 6 anys en lloc de passar-se'n un màxim de 40 per les condemnes centenàries d'anys que tindrien si fos per assassinat". Manrique ha destacat que "el treball conjunt amb l'Associació de Víctimes de l'11M, amb 15 anys d'experiència, ha passat aquests dies per parlar amb els advocats amb la idea d'estudiar les al·legacions i segurament el recurs que es presentarà".

L'assessor d'afectats pel terrorisme ha comentat que "s'han localitzat una trentena de víctimes del 17A els últimes 4 mesos, cosa que no fa el Ministeri de l'Interior, quan els familiars arrosseguen molts problemes i estan molt afectats després d'haver viscut de prop aquell terrible atemptat, sobretot el de la Rambla". En aquesta línia, ha afegit que "només hi ha una llista oficial de l'octubre de 2018 o només surten de cada víctima un nom i un cognom". També ha lamentat que "el Ministeri provoca situacions kafkianes, com ara el tema d'exigir una baixa mínima de 33 dies o el màxim d'un any després de l'atemptat per reconèixer uns drets que, si passa aquest temps, es perden". Igualment Manrique ha denunciat que "el govern espanyol només reconeix com a víctimes aquells que eren presents i que es trobaven en la trajectòria de la furgoneta i, per tant, obvia els qui tenen seqüeles psicològiques o mentals, sovint després d'haver viscut moments terribles a menys d'un metre del vehicle".

Finalment Robert Manrique ha anunciat que "la commemoració del tercer aniversari està programada per al mateix 17 d'agost a les 10 del matí a la Rambla, al mosaic de Miró, però el tema és complicat en funció de l'evolució sanitària i de la necessitat de seguir unes mesures de seguretat pel coronavirus". Ha apuntat, això sí, que "serà un acte diferent al dels anys anteriors, però ens hi hem d'acostumar".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 10 de juliol.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET