Ràdio Estel
La cimera d'aquest cap de setmana a Brussel·les pot ser decisiva per al futur immediat de la Unió Europea
INTERNACIONAL 
Xavier Ferrer: "La cimera europea no pot fracassar; es pactarà"
El president del Consell Català del Moviment Europeu diu que "l'estat de la pandèmia fa més important l'aprovació dels 750.000 milions"
@IgnasiMiranda 17/07/2020

El president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, s'ha mostrat aquest divendres optimista de cara a l'èxit del Consell Europeu que ha començat aquest divendres al matí a Brussel·les. "La cimera no pot fracassar, perquè la Unió no es pot permetre el luxe d'acceptar que cadascú vagi pel seu cantó. Sabran trobar la fórmula d'aprovar i es pactarà l'acord econòmic",  ha assegurat. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha comentat "la situació de la pandèmia ara a Catalunya, amb restriccions en ple juliol, té un efecte social sobre la vida de les persones, però també econòmic, cosa que fa encara més important l'aprovació d'aquests 750.000 milions que haurien d'aprovar aquest cap de setmana". Ferrer ha recordat que, "si s'aprova la proposta de la Comissió, 500.000 milions aniran als estats més afectats, per a benefici dels ciutadans, mentre que els 750.000 milions es configuraran en deute comunitari per ser retornats entre els anys 2028 i 2058". Ha explicat també que "el pagament es farà en forma d'impostos sobre medi ambient i altres taxes, però sempre d'àmbit europeu, uns tributs que sempre acaben repercutint en els ciutadans, però no pas directament, sinó que seran a grans empreses".

El també politòleg ha destacat que "la cimera és clau en un moment molt important per a la Unió Europea, amb unes institucions comunes que estaven absents els anys anteriors a la pandèmia". Ha valorat positivament el fet que "s'està produint una visió comunitària de la crisi, que és el que s'havia considerat millor, primer amb una aportació o ajut del Banc Central Europeu (1,35 bilions d'euros) com a ajuda als estats membres, que no han d'anar al mercat a demanar diners, després amb l'aprovació de 540.000 milions que són per a ajuts, en tres paquets diferents per a aquest any, i finalment amb els coneguts 750.000 milions que, si s'acaben d'aprovar, es donarien a partir de l'any vinent i també el 2022". Xavier Ferrer ha aclarit que "la posició inicial d'Espanya era arribar  fins a 2 bilions de deute perpetu amb un sistema de pagament d'interessos però sense retornar mai els diners, cosa que ja es va descartar".

En un altre moment, Ferrer ha dit que "70.000 milions dels 500.000 milions serien per a l'Estat espanyol, si s'aprova la proposta, a més de 65.000 milions de la quantitat en préstecs tous". El president del Consell Català del Moviment Europeu ha recordat que "alguns països, sobretot del nord, volen condicionar aquesta donació a saber com s'administraran els diners, fet que obliga a comptar amb tots els sectors implicats, així com les comunitats autònomes, i a no gestionar-ho tot des d'un despatx del govern espanyol". Xavier Ferrer ha recordat que "els 750.000 milions d'euros que debat ara la Unió Europea són només per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus sobre l'economia, i van al marge dels pressupostos ordinaris que Brussel·les, amb el vistiplau dels estats, aprova cada 7 anys".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 17 de juliol.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET