Ràdio Estel
Darrera visita de Xavier Adsarà a la comunitat de Cité a Port-au-Prince (Haití) el 2018.
ESGLÉSIA ESPANYA 
Un català, al capdavant de Nuestros Pequeños Hermanos Europa
Xavier Adsarà té una experiència de 23 anys en el món de la solidaritat i la cooperació
Rosa María Jané Chueca 26/08/2020

Xavier Adsarà, director de la fundació Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) a Espanya, ha estat nomenat president de NPH Europa i esdevé el primer català en ocupar aquest càrrec. Aquesta responsabilitat implica coordinar els esforços «per garantir els drets humans més fonamentals dels infants més vulnerables a l’Amèrica Llatina en forma d’ajuts d’educació, sanitat i nutrició», ens explica Adsarà.

El nou president de NPH Europa té una gran experiència en el món de la solidaritat i la cooperació. «El que vull aportar», comenta, «és el que sempre he aportat al llarg dels darrers 23 anys, vocació de servei a la societat, esforços de coordinació entre les diferents seus de NPH arreu d’Europa, i també integració dels diferents punts de vista i opinions que procedeixen d’aquestes seus a Europa».

Ara, afronta aquesta nova etapa «amb un gran sentit d’entrega, vocació i servei a la societat, que m’omple i em fa sentir molt feliç. Segueixo amb la mateixa il·lusió que el primer dia i encara se’m posa la pell de gallina quan sento que hi ha tant per fer en el camp dels drets humans de les persones més vulnerables de la nostra societat».

La filosofia de NPH, recorda Adsarà, consisteix a «garantir el sentit de família als infants més vulnerables tot facilitant l’accés a una educació, una salut i nutrició de qualitat, que els permeti esdevenir adults responsables i exemples per a la comunitat, liderant la transformació social de la pròpia societat». O dit d’una altra manera, «preparar els infants i joves de les comunitats més pobres per tal que puguin viure dignament en els seus propis països sense necessitat d’emigrar a l’exterior».

NPH té acollits gairebé 3.000 infants i joves a nou llars a Mèxic, Guatemala, Nicaragua, el Salvador, Hondures, Bolívia, Perú, República Dominicana i Haití, i atenen més de 100.000 infants i joves a les comunitats on és present.

Xavier Adsarà és conscient que «hi ha una tasca molt important a desenvolupar, fer de pont entre les persones amb cor que desitgen un món millor i els col·lectius més febles que necessiten una segona oportunitat per viure amb dignitat». En aquest sentit, defensa que «un altre món més just, solidari i sostenible és possible. És responsabilitat de tots transformar la societat en un món millor per viure, on hi capiguem tots els éssers humans, totes les societats, tots els pobles, totes les cultures, totes les identitats, compromesos, respectats i integrats els uns amb els altres».

En aquests moments de pandèmia, en els països on NPH és present, Haití és el que més ajuda necessita, ens diu el nou president: «Necessitem garantir l’atenció sanitària sobre 90.000 infants que acudeixen al St. Damien Pediatric Hospital, l’únic hospital pediàtric infantil a tot Haití. El 80% de la població viu en condicions de pobresa extrema, amb menys de dos dòlars al dia, en condicions d’amuntegament, sense llum, aigua, clavegueram, sense tenir garantits els drets fonamentals a l’educació, alimentació i salut. Hem patit una caiguda de fons, mai vista en els darrers 25 anys, mentre que les necessitats dels col·lectius més vulnerables creixen exponencialment.»

 

Del Raval al món

 

De ben petit, Xavier Adsarà deia que volia ser metge per marxar a Àfrica a salvar vides. Però va estudiar Farmàcia i va començar com a voluntari al Raval de Barcelona amb l’entitat Idente. «Aquella petita llavor», recorda, «es va anar fent gran i el meu interès per donar-me als altres va anar creixent fins a preguntar-me: “Quin sentit té anar unes hores al Raval quan podria dedicar-hi totes les hores del dia?”». I va decidir deixar una vida acomodada a Barcelona, una família molt unida i estimada i uns amics incondicionals. «Una veu interior em deia que volia compartir la meva vida, plena i feliç, amb aquelles persones que no vivien dignament.» Així va ser com va marxar a Bolívia, amb Idente, i a Hondures, Haití i Guatemala, amb NPH.

Aquesta escola de solidaritat li ha donat grans lliçons a Adsarà: «Que la vida l’hem d’afrontar amb valentia, que ens hem de deixar de mirar tant el melic i hem de mirar més les injustícies i actuar immediatament; que la felicitat la tenim quan ens entreguem als altres; que hem de viure més cap al nostre interior; que l’única manera de canviar el món és empenyent els joves...» Per això, proposa que abans d’acabar la universitat o la formació personal, els nois i noies marxin un any fora de casa, lluny del seu entorn de comoditat familiar, amb alguna entitat amb garanties, per donar-se als altres 24 hores al dia i deixar-se canviar per dins... «Ho he vist amb els meus propis ulls i la transformació que experimenten els voluntaris és meravellosa, la vida mai no torna a ser el mateix.»

Al llarg d’aquests anys, Xavier Adsarà ha extret una conclusió ben clara: «Tots som directament o indirectament responsables d’aquestes injustícies socials que es repeteixen a tants indrets del món. I tots ens hauríem de moure i fer alguna cosa per evitar que la indiferència formi part de la nostra vida.»


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET