Ràdio Estel
ESGLÉSIA ESPANYA Foto: Carlos Daniel
“No hi ha malalts ‘incuidables’, tot i que siguin incurables”
Nota de la Comissió Executiva sobre la llei de l’eutanàsia
Redacció 15/09/2020

Amb motiu de la tramitació de la llei sobre l’eutanàsia, la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha fet pública la nota No hi ha malalts “incuidables”, tot i que siguin incurables. Segons els bisbes, “la vida no és un bé a disposició de ningú”.

La CEE ha reflexionat molts cops sobre aquest tema que qüestiona la dignitat de la vida humana. En aquesta ocasió, explica el comunicat, que insistir en el “dret a l’eutanàsia” és propi “d’una visió individualista i reduccionista de l’ésser humà i d’una llibertat desvinculada de la responsabilitat”.

Els bisbes expliquen que, d’una banda, “es nega la dimensió social de l’ésser humà” i, de l’altra, “es demana que sigui un altre qui legitimi la decisió o la substitueixi i elimini el patiment o el sense sentit, eliminant la vida”.

La nota episcopal considera que la pandèmia ens ha fet adonar que som responsables els uns dels altres i ha relativitzat les propostes d’autonomia individualista. Per als prelats, la legalització de formes de suïcidi assistit “no ajudarà a l’hora d’insistir al qui està temptat pel suïcidi que la mort no és la sortida adequada. La llei (...) no pot proposar la mort com a solució als problemes”.

El comunicat es refereix a la medicina pal·liativa que es proposa humanitzar el procés de la mort i acompanyar fins al final. Per això, subratlla que “no hi ha malalts ‘incuidables’, tot i que siguin incurables”. En aquest sentit, els bisbes aposten per una legislació adient de les cures pal·liatives que “respongui a les necessitats actuals que no estan plenament ateses”. Aquest temps de pandèmia, afegeixen, “és una oportunitat per reflexionar sobre el significat de la vida, la cura fraterna i el sentit del patiment i de la mort”.

La nota recorda que no es pot eliminar totalment el patiment i que cal “acompanyar, pal·liar i ajudar a viure aquest patiment. No s’entén una proposta de llei per posar en mans dels altres, especialment dels metges, el poder de llevar la vida als malalts”.

El text acaba dient que la dignitat de la persona “ens obliga a oposar-nos a aquesta llei que, en nom d’una presumpta mort digna, nega en la seva arrel la dignitat de tota vida humana”.

Podeu llegir la nota sencera AQUÍ.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET