Ràdio Estel
Les cures pal·liatives són, segons Metges Cristians de Catalunya, la principal alternativa per evitar l'eutanàsia
SOCIETAT 
“A Holanda, molts dels qui defensaven l'eutanàsia ja no ho fan”
Adalbert Marquès, president de Metges Cristians de Catalunya, rebutja provocar "la mort quan no s'han desenvolupat les cures pal·liatives"
@rafasanahuja 15/09/2020

Adalbert Marquès, president de Metges Cristians de Catalunya, en conversa amb Gloria Cantarell, membre de la Junta de l’Associació Dret a Morir Dignament, ha assegurat aquest dimarts que “no pot ser que en un país com el nostre, en què no s’han desenvolupat correctament les cures pal·liatives, ja es doni la possibilitat de demanar la mort”. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, en què el tema d'anàlisi ha estat l’eutanàsia. Aquesta pràctica està en aquests moments més a prop de ser regulada per una llei a Espanya, després que el Congrés tombés la setmana passada les dues esmenes a la totalitat, de PP i Vox, en què es plantejava la retirada del projecte i la tramitació d’un text alternatiu sobre cures pal·liatives. La iniciativa presentada pels socialistes reconeix el que qualifica de “dret a morir” per a persones que pateixin una patologia o una discapacitat greus que s’hagin quedat sense opcions de tractament i que vulguin, voluntàriament i amb el suport d’informes mèdics, acabar amb la seva vida. Marquès ha explicat que Metges Cristians “ja ha defensat la importància de les cures pal·liatives, cosa no s’ha fet” en el sistema sanitari.

Gloria Cantarell, per la seva banda, ha dit que “les cures pal·liatives son bàsiques, però no estan ben desenvolupades”. A més, ha aclarit que “això no treu que aproximadament el 4 per cent de malalts terminals puguin exercir la seva llibertat, per evitar patiment i avançar la seva mort en consciència". En la mateixa línia, ha afegit que "hi ha algunes malalties en què els pal·liatius no poden fer res, com és el cas de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)”. En aquest sentit, Adalbert Marquès ha comentat que “els malalts d’ELA, si tenen ventilació assistida, poden rebutjar els respiradors, i això no és eutanàsia”. Igualment ha destacat que “els tractaments pal·liatius minvaran el patiment, cosa que és acceptable perquè s'estan pal·liant uns símptomes de patiment i agonia”. El doctor, en un altre moment, s'ha referit a Holanda, on l'eutanàsia és legal des de fa anys, per assegurar que “allà hi ha molta gent que estava a favor de la eutanàsia i ara no ho està”. Ha puntualitzat que eren “persones dels comitès que supervisen les eutanàsies que s'hi fan, i saben que la cosa està descontrolada”. El president de Metges Cristians, a més, ha afegit que, “a partir del 2007, s'han disparat els casos perquè es tracta d’eutanàsies forçades".

Cantarell ha posat Bèlgica com a exemple europeu. Ha insistit en que “cal revisar l’informe del Parlament belga, que supervisa totes les morts de cada any, perquè són documents mot ben fets, molt exhaustius”. Segons la doctora, en aquests escrits, "es diu que són un 4% dels casos els qui demanen la eutanàsia”. En canvi, Marquès ha dit que “això es comença així, però la cosa va degenerant, com en Holanda”, i ja no es practica eutanàsia seguint la voluntat del pacient. Finalment, la representant de l'Associació Dret a Morir Dignament ha fet un retrat del que és la eutanàsia. “Quan una persona que esta vivint un patiment intolerable, amb una malaltia que no té cura (pot ser també per accident), que el portarà a la mort, i demana reiteradament i en plena consciència que l'ajuden a morir, dintre de la llei”. Per la seva banda, Marquès ha volgut insistir en que “les cures pal·liatives molts importants”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 15 de setembre.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET