Ràdio Estel
AQUESTA SETMANA Foto: Òscar Bardají
Ha mort Hilari Raguer, monjo de Montserrat, biblista i historiador
Es va especialitzar en història de l’Església durant el període de la guerra civil
Carme Munté 01/10/2020

L’abadia de Montserrat ha comunicat la mort del pare Hilari Raguer als 92 anys. Monjo de Montserrat i eminent historiador, es va especialitzar en història de l’Església en el període de la guerra civil. També destaquen els seus estudis sobre personatges històrics com Manuel Carrasco i Formiguera i el general Domènec Batet. El 1950 es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona i quatre anys més tard va ingressar al monestir de Montserrat. El 1960 va ser ordenat sacerdot. Va elaborar una tesi doctoral sobre Unió Democràtica de Catalunya i el 1966 va fundar la revista Documents d’Església. Va treballar activament en tasques de divulgació bíblica i litúrgica. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2014 i la Medalla d'Or de la Universitat de Barcelona el 2016.

Podeu escoltar algunes reaccions AQUÍ en el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 1 d'octubre.

El 12 d’agost del 2018 el vam entrevistar coincidint amb el seu 90è aniversari. En aquesta entrevista conjunta amb el pare Pius-Ramon Tragan, el pare Hilari Raguer feia un repàs de la seva trajectòria com a monjo i historiador: “Em vaig fer monjo després d’un ensurt: l’any 1951 em van detenir i em podia veure davant d’un procés sumaríssim.”

Biografia completa

El P. Hilari Raguer va néixer a Madrid l’11 d’agost de 1928. Va entrar al noviciat l’1 d’agost de 1954. Va fer la professió simple el 6 d’agost de 1955 i la solemne el 15 d’agost de 1958. El 24 de setembre de 1960 va ser ordenat sacerdot.

Llicenciat en Dret Civil a la Universitat de Barcelona el 1950. Entre 1960 i 1962 va realitzar estudis a la Facultat de Dret, Economia i Ciències Polítiques de la Sorbona (Diplome d’Études Supérieures en vue du Doctorat d’État), a la Facultat de Lletres de la mateixa universitat (Certificat de Psychologie Sociale) i diversos crèdits a l’Institut d’Études Sociales de l’Institut Catholique de París, dirigit pel P. Jean-Yves-Calvez i altres jesuïtes de l’Action Populaire.

El 1975, Doctorat en Dret Civil, especialitat Ciències Polítiques a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre la democràcia cristiana a Catalunya.

1976-1978, Llicenciat en Teologia, especialitat Bíblica, a la Facultat de Teologia del Pontifici Ateneu Sant Anselm de Roma, així com diversos crèdits al Pontifici Institut Bíblic.

1962-1964 i 1968-1972 va estar destinat al Monestir benedictí de Santa Maria de Medellín-Envigado (Colòmbia), on va ser mestre de novicis i professor al Seminari Major, Institut de Litúrgia del CELAM i Facultat de Teologia de la Universitat Catòlica Bolivariana. Va ser també responsable del Secretariat Nacional de Litúrgia de Colòmbia en els anys de la reforma postconciliar i la revista de la Congregació del Culte Notitiae va elogiar el seu treball de difusió dels nous ritus. Des del monestir de Medellín-Envigado va dirigir en aquells anys uns cursos bíblics per correspondència que van tenir una gran difusió.

L’any 1966 va fundar la revista “Documents d’Església”, de la qual en va ser director fins el 1968.

Els darrers anys havia estat professor a Barcelona de la Facultat de Teologia i de l’Institut Superior de Ciències Religioses i col·laborador del CEVRE.

Era membre de l’equip internacional dirigit pel prof. Giuseppe Alberigo, de l’Istituto per le Scienze Religiose de Bologna, que va publicar la Historia del Concilio Vaticano II en cinc volums. Va escriure diversos llibres i molts articles sobre el tema de l’Església i la guerra civil, i biografies de Carrasco i Formiguera i del general Batet.

 Bibliografia sobre Sagrada Escriptura i Litúrgia

La nueva Liturgia de las Horas. Introducción histórica, doctrinal y práctica al Oficio Divino. Mensajero, Bilbao, 1972.

Els Salms, presentats per Hilari Raguer. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 7ª ed. 1997.

Para comprender los Salmos. Verbo Divino, Estella, 1996 (tres edicions en castellà; traduïda a l’italià, al portuguès i al brasiler).

Orar con los Salmos (en col·laboració amb altres autors). Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (s.d.).

Pregare i Salmi cristianamente (en col·laboració amb altres autors). Llibreria Editrice Vaticana. Città del Vaticano, 1996.

[Comentaris als llibres de Samuel a] La Bíblia dia a dia. Comentari exegètic a les lectures de la Litúrgia de les Hores. Cristiandad, Madrid, 1981.

El sermó de la muntanya. Centre de Pastoral Litúrgica, Barcelona, 1995.

El rei David. Centre de Pastoral Litúrgica, Barcelona, 1997.

Sant Benet, pare de monjos. Centre de Pastoral Litúrgica, Barcelona, 1997.

Curs pràctic sobre els Salms. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2ª ed. 1999.

Llegir avui l’Apocalipsi. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1997.

Introducción a la lectio divina. Edició privada, 2003.

Bibliografia sobre Història contemporània i altres

 La Unió Democràtica de Catalunya i el seu temps (1931-1939). Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1976.

La espada y la cruz (La Iglesia 1936-1939). Bruguera, Barcelona, 1977.

Divendres de Pació. Vida i mort de Manuel Carrasco i Formiguera. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1984.

La pólvora y el incienso. La Iglesia y la Guerra Civil española (1936-1939). Península, Barcelona, 2001.

El general Batet. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1994 (tres edicions; traducció al castellà).

Salvador Rial, vicari del cardenal de la pau. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1993.

Carrasco i Formiguera. Un cristiano nacionalista (1890-1938), 2002.

Storia del Concilio Vaticano II, dirigida per G. Alberigo, 2001-2005.

Mecanoscrit sobre els Monjos de Montserrat, 2008.

Ser independentista no és cap pecat. Claret, 2012.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET