Ràdio Estel
EDITORIAL 
Benaurat enmig de benaurats
Redacció 27/10/2020

La beatificació a la Sagrada Família del jove Joan Roig Diggle (Barcelona, 1917 - Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 1936), és un estímul valuós per a l’Església barcelonina i catalana. A l’arxidiòcesi de Barcelona és l’acte central del Pla Pastoral Diocesà, dedicat aquest curs als joves. En aquest número li dediquem el Primer Pla i publiquem un extracte de la carta pastoral del cardenal Joan Josep Omella «Déu és amb mi!» Joan Roig i Diggle, Apòstol dels joves i màrtir. L’arquebisbe de Barcelona sosté que «el Bé suprem és la presència de Déu i del Crist en el cor d’aquell jove atleta que seguirà el camí de la creu de Jesús fins al final, fins al punt de donar la vida».

Estem acostumats a veure cada sant en la seva peanya, però la santedat té també una dimensió comunitària i la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC) fou planter de sants, és a dir, de testimonis que assoleixen la plenitud de l’Amor. El 2001 fou beatificat Francesc Castelló (Alacant, 1914 - Lleida, 1936) químic i també fejocista. El 29 de setembre del 1936 havia estat jutjat i condemnat a mort pel Tribunal Popular de Lleida i executat la mateixa nit. El cardenal Omella compara Joan Roig amb Francesc Castelló quan afirma que tots dos davant del martiri mostraren «una serenor i una enteresa fora del comú».

Joan Roig formava part del grup d’avantguardistes de la FJCC al Masnou, que agrupava infants i adolescents d’entre 10 i 14 anys. El director espiritual de Joan era Mn. Pere Llumà Viladrich (La Nou de Berguedà, 1899 - Barcelona, 1981), un dels consiliaris més actius de la FJCC que tenia confiada la demarcació del Maresme, on militava Roig. Mossèn Llumà va declarar sobre l’avui nou beat: «La màxima il·lusió de la seva vida era poder donar compliment a aquella veu divina que el cridava, com una llengua de llum, al sacerdoci.» Joan Roig hauria seguit així les passes del beat Pere Tarrés (1905- 1950), metge primer i, després, sacerdot, i també figura estel·lar de la FJCC.

Quan va esclatar la guerra civil, Mn. Pere va participar en la xarxa de l’Església clandestina i arribà a fer recessos a joves i a confessar al metro. L’11 de setembre del 1936, Mn. Llumà confià l’eucaristia a Joan perquè pogués portar la comunió a alguns veïns del Masnou i «pel que pugui passar». Aquella mateixa nit, el jove fou detingut i assassinat. Abans s’havia alimentat del Cos de Crist, que li donà força per perdonar els seus botxins i afrontar amb fermesa el martiri. Les últimes paraules adreçades a la seva mare, d’origen anglès, són «God is with me!» (Déu és amb mi!). Les va dir amb un somriure als llavis.

PS. La beatificació de Joan Roig Diggle es retransmetrà el dissabte 7 de novembre a les 11 h en directe pel web de Ràdio Estel i a les 19.15 h en diferit per la mateixa emissora.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET