Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA 
Ha mort Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe emèrit de Lleida
El prelat serà enterrat a la capella de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Lleida
Carme Munté Margalef 11/11/2020

Ha mort el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta, sacerdot de la diòcesi de Tortosa i que fou bisbe de Menorca i Lleida. Nascut a la Palma d’Ebre (comarca de la Ribera d’Ebre, diòcesi de Tortosa) fa 80 anys, va ser ordenat sacedot el 28 de juny del 1964 a Tortosa. El 12 de juny del 1991 el Papa el va nomenar bisbe de Menorca. El 14 de setembre del mateix any va rebre l'ordenació episcopal a la catedral menorquina pel nunci Mario Tagliaferri.


El 29 d’octubre del 1999, Joan Pau II el va nomenar bisbe de Lleida, diòcesi de la qual va prendre possessió el 19 de desembre del mateix any. Ocuparia el càrrec fins al febrer del 2007, quan va renunciar per motius de salut, ja que estava afectat pel Parkinson.


Durant el seu pontificat a Lleida, es va construir el nou edifici de Càritas diocesana i la remodelació de l'Acadèmia Mariana, així com la construcció de la Casa d'Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret, totes dues a la ciutat de Lleida. Ha estat l'ànima i impulsor de l'obra històrica Arrels cristianes de Lleida


Mereix especial menció la dedicació plena que va fer possible la instrucció del procés diocesà de beatificació dels màrtirs de la persecució religiosa del 1931-1939. L'any 2007 va pebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Va ser un bon bisbe i un bon pastor proper a la gent senzilla i humil. I va defensar les obres d’art del Museu Diocesà de Lleida fins al final. 


Serà enterrat a la capella de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Lleida, segons la seva voluntat, als peus de la patrona de Catalunya, on també està enterrat un altre bisbe de Lleida, Ramon Malla.   El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET