Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA 
Sant Jeroni, un apassionat de la Paraula de Déu
Joan Ferrer ens acosta la figura de l’autor de la Vulgata
Rosa María Jané Chueca 27/01/2021

La Setmana de la Bíblia dedica una atenció especial a sant Jeroni, autor de la Vulgata (la traducció de la Bíblia al llatí), en els 1.600 anys de la seva mort.

 

De la mà del president de l’Associació Bíblica de Catalunya, Joan Ferrer, se’ns convida a conèixer una figura “importantíssima en la història de l’Església i en la història de la cultura”, destaca el Dr. Ferrer.

 

Jeroni es un home amb una intel·ligència prodigiosa que se sent apassionat pel misteri de Jesús i el vol conèixer a fons. Del papa Damas rep l’encàrrec de fer una revisió dels evangelis i Jeroni estudia a fons el grec, l’hebreu i l’arameu.

 

Sant Jeroni també revisa totes les versions de l’Antic Testament i la Bíblia que en resulta s’anomena “la Vulgata, la Bíblia del poble”, explica Joan Ferrer, “perquè fos llegida i entesa pel poble cristià, que en aquell moment parlava llatí”.

 

De fet, apunta el Dr. Ferrer, la Vulgata esdevindrà “l’obra més important de la història cultural del món europeu perquè Jeroni ha estat la persona que ha ensenyat a escriure i a llegir Europa durant més de 1.000 anys. La Bíblia en llengua llatina sota l’aval, l’autoritat i la revisió de Jeroni serà el model literari en la història cultural d’Europa”.

 

Joan Ferrer comenta que sant Jeroni proposa una model de llengua senzilla, per al poble: “La Paraula de Déu ha de servir perquè tothom pugui tenir accés al coneixement del misteri de Déu que es revela a través de les Sagrades Escriptures. Aquest és el gran valor de modernitat de Jeroni, una intuïció que mai no li podrem agrair prou.”

 

Segons el Dr. Ferrer, fer memòria de sant Jeroni suposa “fer memòria de la Paraula de Déu,  de la voluntat de donar a conèixer la Paraula de Déu. L’amor de Jeroni és un amor per la Paraula, un amor pel Déu que ens salva, pel misteri de Déu que es dona a conèixer a les seves Sagrades Escriptures. Aquesta és la passió que Jeroni va compartir al llarg de la seva vida”.

 

Tota la reflexió del Dr. Ferrer la podreu trobar a www.setmanadelabiblia.cat, així com una reflexió sobre la carta apostòlica del papa Francesc Afecte per la Sagrada Escriptura.

 

 
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET