Ràdio Estel
L'educació ha estat aquest divendres el tema de la taula d'anàlisi en el programa 'El Mirador de l'actualitat'
POLÍTICA 
"El nou conseller d'Educació ha d'afrontar el tema de la natalitat"
Josep Otón, en conversa amb Miquel Mateo (Escola Cristiana) i Josep Manuel Prats (FAPEL), reclama "equitat per als resultats de l'alumne"
@IgnasiMiranda / @rafasanahuja 13/02/2021

El president de l'Associació de Catedràtics, Josep Otón, el secretari general adjunt de la Fundacio Escola Cristiana de Catalunya, Miquel Mateo, i el president de la Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures (FAPEL), Josep Manuel Prats, han analitzat aquest divendres les propostes dels partits sobre educació de cara a les eleccions del 14-F. Ha estat en l'última edició especial del programa El Mirador de l'actualitat dins la campanya. Prats ha explicat que la FAPEL, en un manifest adreçat a les candidatures, "reclama que es reforci l'educació a Catalunya, amb la complementarietat de l'escola pública i la concertada i, com a conseqüència d'això, el dret a elegir de les famílies en igualtat de condicions, cosa que implica la progressiva però necessària gratuïtat del servei". En la mateixa línia, ha comentat que els pares i mares de l'entitat "demanen que es reconegui que la societat és plural i s'ha de reflectir en l'educació, amb la qualitat que dona l'autonomia de centre".

Otón, per la seva banda, ha destacat que "és clau la paraula 'equitat', tot i que sovint no sabem què vol dir, perquè significa que els resultats d'un alumne no han de dependre del nivell econòmic de la seva família". El catedràtic ha afegit que "la solució és la gratuïtat, però no és senzill aplicar aquest principi". Igualment ha subratllat que "es parla d'autonomia i singularització dels centres, però després hi ha un sistema de recol·locació d'alumnes que és molt estricte". En síntesi, el professor d'Història ha conclòs que "l'autonomia del centre i la singularització haurien d'anar acompanyades de la llibertat que té la gent de poder anar a l'escola que vulguin, però es demanen les dues coses". Finalment, el catedràtic ha dit que "un tema que no s'ha vist en els programes és el fet que ha caigut la natalitat, encara més aquests últims mesos, i el proper conseller ha d'afrontar aquest tema".

Miquel Mateo ha explicat que "tenim per endavant una legislatura amb una oportunitat excel·lent per acabar de desplegar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), amb un marc que s'adequa perfectament a la situació i a les potencialitats de l'escola catalana". Ha demanat que "no inventem coses noves, sinó que seguim amb el que ja existeix, que és un marc conseqüent i no desencalla temes pendents a curt termini". Mateo ha afegit que "el tema demogràfic és gravíssim, amb 12.000 alumnes perduts a Catalunya en 10 anys a P-3 i, en ensenyament obligatori i infantil, la previsió és que n'hi hagi 120.000 menys". El secretari adjunt de l'Escola Cristiana ha lamentat que "algunes formacions polítiques deixen clar, en els seus programes, que l'escola concertada ha de desaparèixer, de les quals algunes fins i tot precisen un termini de 10 anys". Igualment ha comentat que "és un missatge estatalista, però l'estat no té un monopoli sobre l'educació, senzillament perquè som una democràcia i una de les bases és la pluralitat".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 12 de febrer.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET