Ràdio Estel
El Moviment Ecumènic té presència a Sabadell des de fa 60 anys, segons ha explicat Antoni Ibáñez
ESGLÉSIA CATALUNYA 
"Cal viure l'ecumenisme amb paciència, comprensió i generositat"
Antoni Ibáñez, president del Moviment Ecumènic de Sabadell-Diàleg Intercristià, diu que busquen "el retrobament" dels qui creuen en Jesús
@IgnasiMiranda 16/02/2021

El Moviment Ecumènic de Sabadell - Diàleg Intercristià, de manera conjunta amb la Fundació Bosch i Cardellah, ha organitzat dues sessions, una per a dilluns 15 de febrer i l’altra per al dia 22, totes dues sobre la pràctica religiosa a la capital del Vallès Occidental. Primer el sociòleg Oriol López i després el president del mateix moviment ecumènic, Antoni Ibáñez, ofereixen una panoràmica sobre la vivència de creure en Déu, un fet que socialment és molt rellevant a casa nostra, i en aquest cas a Sabadell. El grup vallesà parteix de la idea que la informació és clau per donar a conèixer el diàleg entre cristians de confessions diverses com una tasca primordial. Aquestes dues conferències es poden seguir virtualment en un enllaç especial que es pot trobar AQUÍ. Antoni Ibáñez, llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i president del Moviment Ecumènic de Sabadell-Diàleg Intercristià, ha explicat què és l'entitat i com s'ha organitzat aquesta activitat.

Què és el Moviment Ecumènic de Sabadell - Diàleg Intercristià?

És una delegació del Centre Ecumènic de Catalunya, que presideix el caputxí Joan Botam, i alhora funciona com a entitat autònoma per promoure l'amistat entre confessions cristianes i persones de diverses entitats cristianes.

Com creu vostè que els cristians han de viure el diàleg en un temps de divisió entre les diverses confessions?

És un tema que ve de llarg. No és que ara sigui un temps de divisió, perquè n'hi ha hagut gairebé des dels orígens del cristianisme. Ara perviu aquest trencament. L'ecumenisme s'ha de viure amb paciència, amb comprensió, amb generositat i amb ganes de dialogar, de posar-se cadascú en el costat de l'altre i anar fent via fins que ens produeixi el retrobament. Però això ja no està en les nostres mans, sinó que depèn del Pare, que ens demana a través de Crist la unitat perquè tothom cregui, amb un sentit missioner.

Com va sorgir la idea d’organitzar, amb la Fundació Bosch i Cardellach, aquestes conferències sobre la pràctica religiosa a Sabadell?

Va sorgir perquè, l'any passat, vam haver de suspendre un cicle sobre ecumenisme que havíem organitzat de manera presencial. Amb la pandèmia, el vam haver d'ajornar, perquè tenim la intenció de fer-lo quan sigui possible. Vam proposar a la Fundació Bosch i Cardellach fer un altre cicle, en aquest cas a distància, mentre no podíem convocar l'altre. Tot i que fa 60 anys que hi som, la paraula 'ecumenisme' no ens ajuda, ja que és com molt tècnica, motiu pel qual també diem "diàleg intercristià".

La primera conferència, a càrrec d’Oriol López, membre del Grup ISOR Investigacions en Sociologia de la Religió de l’Autònoma, va tractar sobre les religions que es practiquen a Sabadell. Quina panoràmica va oferir? Es pot recuperar la conferència per Internet?

La conferència d'Oriol López tenia com a objectiu demostrar que Sabadell és una ciutat on hi ha una gran diversitat religiosa i una convivència fomentada des de l'Ajumtament i des del Grup de Diàleg Interreligiós, que vam fundar nosaltres mateixos, des del Moviment Ecumènic de Sabadell. Un 50 per cent de la població es declaren cristians catòlics i la resta són musulmans, comunitat important, així com evangèlics, ba'hais, testimonis de Jehovà i altres, en gran diversitat en la mateixa línia d'altres grans ciutats. Està previst que es pugui recuperar la conferència, com també la segona, en els webs de la Fundació Bosch i Cardellach i el Centre Ecumènic de Sabadell - Diàleg Intercristià.

I dilluns vinent, a les 7 de la tarda, vostè mateix parlarà sobre l’ecumenisme actual a Sabadell. Com enfocarà la seva intervenció? Què ens en pot avançar sobre aquesta qüestió tan important en el context actual de diversitat religiosa i entre cristians?

La idea és explicar què és l'ecumenisme i sobretot l'estat de les relacions entre confessions cristianes a Sabadell en aquest moment. Un dels grans reptes que tenim és que la davallada de la pràctica religiosa, en termes de persones i no pas de centres de culte, també ens afecta. A més, tenim un envelliment dels qui es dediquen a l'ecumenisme. Necessitem renovar-nos, però estem sobrevivint, cosa que ens dona esperança i optimisme de cara al futur.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 16 de febrer.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET