Ràdio Estel
L'acte 'Sent la creu', amb l'Eucaristia, va ser un signe de solidaritat amb els qui pateixen la injustícia i la persecució
ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
Barcelona contempla, des d'una creu, el sofriment dels veneçolans
En una trobada a la basílica de Santa Maria del Mar, els cardenals Joan-Josep Omella i Balthazar Porras fan una crida a l'esperança
@IgnasiMiranda 21/02/2021

La basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona ha acollit aquest diumenge la cinquena edició de l'acte 'Sent la creu', organitzat pel Secretariat de Pastoral Juvenil de l'Arquebisbat i transmès en directe per Ràdio Estel. Després de les experiències anteriors amb les creus de Lampedusa, Mossul (Iraq), Cambodja i Bangassou (República Centreafricana), s'ha fet present aquesta vegada la de Sant Climent, procedent de Veneçuela. Aquesta creu, d'una zona semiàrida i vinculada històricament a la primera Missa celebrada a Amèrica del sud ara fa gairebé cinc segles, és la icona per estimular la solidaritat amb el sofriment del poble veneçolà. Així s'ha viscut durant tota la celebració, que ha inclòs l'Eucaristia i dos grans testimonis. El primer, a l'inici de la trobada, ha estat el d'una noia de 24 anys, Paola, que va arribar a Barcelona, des de Veneçuela, el novembre de 2019. Buscava un futur millor, i es va veure obligada a "eixugar les pròpies llàgrimes", perquè "només Déu vol fer les coses com sap", ha assegurat. En un to molt vivencial i natural, ha explicat la seva experiència lligada a la necessitat d'ajudar la seva família des de Catalunya.

El segon testimoni ha estat el cardenal veneçolà Balthasar Porras. En l'homilia, l'arquebisbe de Mérida ha resumit la història de la creu de Sant Climent, amb aquest nom perquè es va construir coincidint amb la festa d'aquest sant. Ha assegurat que és una icona "de pau i encontre entre cultures i sensibilitats". El purpurat ha comentat també, entre altres records, que "la presència de caputxins catalans va ser molt important durant el segle XIX, quan la guerra de la independència havia minvat la tasca evangelitzadora anterior". Han estat aquestes algunes de les pinzellades històriques sobre Veneçuela, presentades en clau "de reconciliació i esperança". El cardenal Porras ha subratllat, en un altre moment, que "la pandèmia del Covid i altres problemes són causats pels homes, i no arriben per un càstig de Déu, perquè l'ésser humà és capaç del millor i del pitjor".

Trobada meditativa i fraterna

La cinquena edició de 'Sent la creu' ha estat una rica celebració juvenil i meditativa, amb música, testimonis, presència d'elements culturals de Veneçuela i sobretot l'Eucaristia, presidida pel cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i concelebrada pel mateix cardenal Balthazar Porras, arquebisbe de Mérida (Veneçuela) i administrador apostòlic de Caracas, els també bisbes veneçolans Raúl Biord Castillo, titular de la diòcesi de La Guaira, i Tomás-Jesús Zárraga, retirat des de fa uns anys a la Cartoixa de Tiana (Maresme), a més dels auxiliars de Barcelona Sergi Gordo, Toni Vadell i Xavier Vilanova. "La creu és la nostra única esperança", ha dit Omella a l'inici, ja amb la imatge al presbiteri, a l'esquerra de l'altar. A partir d'aquí, s'ha desenvolupat tota la litúrgia combinada amb missatges de proximitat amb "el sofriment del poble veneçolà, però també de les Filipines, del Senegal, de l'Iraq i de moltes altres nacions", com ha recordat l'arquebisbe de Barcelona. Al final, un dels joves presentadors va convocar tothom a la sisena edició de l'activitat, que serà el 6 de març de 2022, també primer diumenge de Quaresma.

En definitiva, 'Sent la creu' ha estat aquest any una nova etapa en el recorregut que la pastoral juvenil de l'Arquebisbat de Barcelona proposa des del 2017 coincidint amb el primer diumenge de Quaresma. La icona d'aquest 2021, formada per dos trossos de fusta de tamany irregular i procedents d'una zona semiàrida que mostrava la resistència d'aquella terra, ha estat llavor de solidaritat i d'esperança en aquest temps de pandèmia pel coronavirus. La col·lecta de la Missa va destinada a les necessitats del poble veneçolà. S'han recollit les aportacions en metàl·lic a la mateixa basílica de Santa Maria del Mar, mentre s'ha invitat a fer un donatiu a través del mòbil, pel nou sistema del Bizum, amb el número 021316, o bé amb un ingrés bancari. Com a anècdota, el cardenal Omella ha animat tothom a fer l'aportació econòmica, fins al punt que fins i tot una noia de l'equip organitzador ha fet un recorregut pel presbiteri amb una petita bossa, i tots els concelebrants i assistents han posat també els diners. Acabada l'Eucaristia, els joves i tots els presents han participat en una adoració a la creu i han rebut cadascú una reproducció petita d'aquest mateix símbol de les dificultats i les injustícies que pateixen els veneçolans.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET