Ràdio Estel
La memòria de les víctimes i els afectats dels atemptats de l'11-M a Madrid encara és ben viva
SOCIETAT 
"L'aniversari de l'11M és per recordar víctimes, no per fer política"
L'assessor d'afectats per terrorisme Robert Manrique, en conversa amb Verónica García, diu que els damnificats "encara necessiten ajuda"
@IgnasiMiranda 11/03/2021

Robert Manrique, responsable de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), i Verónica García Morales, professora de Dret a la Universitat de Barcelona i experta en Seguretat Urbana, han compartit aquest dijous el record del pitjor atemptat terrorista a la història d’Espanya, l'11-M, que continua viu 17 anys després. En la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, tots dos han analitzat algunes claus sobre la memòria d'aquella massacre en diversos trens de Rodalies a Madrid, simultània i preparada per no fallar, unes bombes que van acabar amb la vida de 192 persones i van deixar 1.857 ferits. A banda del terrible impacte social, el crim gihadista va provocar també un important terratrèmol polític que ressona encara entre la societat espanyola. Manrique ha destacat que l'11 de març "és un dia complicat, de memòria, de contacte amb les víctimes i de valoració dels actes que es fan, sobretot a Madrid".

L'assessor de víctimes ha explicat que "aquell 11 de març ja es van atendre ja moltes víctimes i, des d'aleshores, el contacte és permanent". Fins i tot ha explicat que "hi ha germanor i amistat amb víctimes d'altres atemptats, com el de les Rambles i Cambrils". Ha recordat que "un dia com el de l'aniversari de l'11-M és per recordar les víctimes, no pas per fer política o per generalitzar sobre els qui expressen, amb tot el dret, dubtes sobre el que va passar ara fa 17 anys". Robert Manrique ha assegurat que "les indemnitzacions i reparacions estan tancades, perquè ja es va fer el judici l'any 2007, i es van donar els ajuts marcats per normativa". Ha revelat també que ha tingut aquest mateix dijous "una conversa amb l'actual president de l'Associació de Víctimes de l'11-M, Eulogio Paz, que ha confirmat precisament que tots els afectats han resolt els problemes d'indemintzacions, tot i que encara queden qüestions assistencials pendents, perquè malauradament la vida no és mai com abans i necessiten altres compensacions no econòmiques, sinó d'un altre tipus d'ajuda, i hi ha queixes sobre això".

Per la seva banda, Verónica García Morales, ha destacat que "aquest atemptat té un impacte emocional molt fort, alhora que genera molts dubtes sobre fins a on pot arribar aquell odi entre els éssers humans". La professora i experta en Seguretat ha destacat que, "quan es treballa la memòria, és important posar les bases en la justícia per a les víctimes, escoltar el sofriment que comporta un atemptat com aquest, en tot un procés que cal seguir dia rere dia amb els afectats, però també a tota la societat, que ha de donar una resposta". Sobre l'amenaça actual de terrorisme, ha lamentat que "existeix aquest risc, davant del qual es necessita un treball social a llarg termini, amb programes de prevenció de la radicalització, però amb la implicació de tothom per evitar escenaris de perill extremista"Manrique ha denunciat que "manquen recursos per a les forces de seguretat, que no tenen prou efectius quan exploren els indicis de radicalització o presència potencial de terroristes, com també evitar probables repeticions d'atemptats".

Memòria i autocrítica si cal

Les víctimes continuen reclamant una memòria més justa, mentre molts ciutadans, incloent-hi una part important d’aquestes víctimes, familiars dels morts i els mateixos ferits, reclamen una purificació autocrítica dels responsables polítics que van gestionar les hores posteriors a aquella matança. Més enllà dels dubtes sobre alguns detalls del que va ser aquell monstruós atemptat, està clar que va ser un grup lligat d’alguna manera a l’islamisme radical, en un moment molt delicat per a la vida política a l’Estat espanyol. Ara, en el 17è aniversari, els gestos han d’anar més enllà dels discursos de memòria i les paraules de solidaritat. Tot això es viu mentre la nostra societat segueix valorant quina amenaça terrorista patim ara. Un cop acabada la xacra d’ETA, hem patit atemptats a Barcelona i Cambrils, alhora que les forces de seguretat han pogut neutralitzar diversos intents amb detencions de persones radicalitzades. El treball, sigui com sigui, ha de ser constant en tots els àmbits.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 11 de març.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET