Ràdio Estel
Els resultats de les eleccions madrilenyes han estat un clar triomf de la dreta sobre l'esquerra
POLÍTICA 
"S'està tornant a perfilar l'Espanya bipartidista de la transició"
Manuel Milián Mestre, en conversa amb el politòleg Guillem Pursals, diu que Díaz Ayuso ha arrasat "perquè ha rescatat un populisme bo"
@IgnasiMiranda 05/05/2021

L'escriptor i exdiputat Manuel Milián Mestre i el politòleg Guillem Pursals han analitzat aquest dimecres, durant la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, els resultats de les eleccions celebrades aquest 4 de maig a la Comunitat de Madrid. La victòria del Partit Popular d'Isabel Díaz Ayuso ha estat clara, amb 65 diputats, mentre que Más Madrid n'ha aconseguit 24, els mateixos que el PSOE, Vox n'ha obtingut 13 i finalment Unides Podem, 10. Milián Mestre ha assegurat que, "després d'un escepticisme molt gran amb Isabel Díaz Ayuso, ara la percepció ha canviat perquè la gent del Partit Popular havia oblidat que aquesta força política va néixer amb uns principis ideològics però també amb una visió populista de la política, en el bon sentit, i que no té res a veure amb la connotació negativa que ara té el populisme, perquè en realitat és l'empatia amb el poble". En aquesta línia, ha afegit que "Mariano Rajoy i en part també José María Aznar havien desdibuixat aquest populisme bo, i ara la presidenta madrilenya l'ha rescatat". Per la seva banda, Pursals ha situat la clau en "la creació d'un partit polític a la madrilenya, a través d'un relat que ha convertit el discurs del PP en regionalista en el sentit pur, de proximitat als barris i a la capital de l'Estat, on Ayuso també ha guanyat claríssimament". Ha afegit que "això també s'ha vist a Galícia amb Alberto Núñez Feijoo, a Andalusia amb Juan Manuel Moreno i a les Balears amb Jaume Matas".

En un altre moment, Manuel Milián Mestre ha recordat que "no només poden crear opinió els grans líders o els mitjans de comunicació, sinó també els 'taverners' o persones que regeixen els bars o altres establiments públics i parlen del seu estat d'ànim". L'escriptor i analista ha apuntat que "Díaz Ayuso té l'oportunitat de consolidar una manera de fer les coses, que és el que ha seduït els ciutadans de Madrid, perquè hi ha un cansament sobre el doctrinalisme dels partits, i això marca un canvi important". També ha comentat que "la mort del Sanchisme està més a prop, però també l'esquerra viu un molt mal moment, i s'està tornant a perfilar l'Espanya de la transició, bipartidista en la gestió pública". Guillem Pursals ha assegurat que "la retòrica del discurs de la polarització que ha fet Ayuso, contraposant comunisme i llibertat, és una reproducció del del 15-M, quan es deia que calia ser poble i, si no, tots érem casta, cosa que va fer créixer el suport a Podem". Igualment ha afegit que "ara s'ha fet el mateix, alimentant una alternativa que ha provocat que el relat inicial de Podem es giri en contra d'aquest partit".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 5 de maig.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET