Ràdio Estel
Salvador Macip ha situat el moment actual de la pandèmia aquest divendres en una entrevista a Ràdio Estel
SOCIETAT 
“La vacuna és l’arma principal de control, però no la clau”
El cirurgià Salvador Macip diu que la supensió de patents “és inútil” per ajudar l’Índia, que és “el gran problema" de la pandèmia
Redacció 07/05/2021


Molts ciutadans es pregunten què passarà aquest diumenge quan acabi l’estat d’alarma, el toc de queda o la restricció de mobilitat, com també en quin moment de la pandèmia som i si anem bé. En declaracions al programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, el doctor en Medicina i Cirurgía per la Universitat de Barcelona Salvador Macip, també investigador a la Universitat de Leicester, ha dit que “hem d’estar atents perquè hi ha països amb un alt nivell de vacunació i tenen pics alts de dades epidemiològiques”. Sobre el moment i l’estat actual de la pandèmia, Macip ha explicat que “ara mateix estem estables dins la gravetat”. I pel que fa a a l’aixecament de l’estat d’alarma, el també divulgadori autor del llibre ‘Lliçons d’una pandèmia’ ha afirmat que “no hem de tenir por, però sí prudència, i en tot cas minimitzar les situacions on pot haver-hi risc de contagi”.

D’altra banda, hem sabut aquests dies que la Unió Europea està disposada a debatre la suspensió de patents de les vacunes contra el Covid. Sobre aquest tema, Salvador Macip ha estat molt clar i directe, quan ha afirmat que “aquesta proposta d’aixecament de patents respon a un moviment populista”. Igualment ha recordat que “les vacunes que es fan se les queden els països rics, i ara aquesta suspensió de patents és una excusa fàcil d’aquest països que, en lloc d’això, haurien de regalar dosis”. En aquest sentit, Salvador Macip ha explicat que “el problema més gran que té ara el planeta és l’Índia i el Brasil”, i ha afegit que, “si volguéssim realment ajudar els països, s’haurien de cedir totes les vacunes a l’Índia, on persones de més de 70 anys s’estan morint”. Segons Macip, la proposta dels Estats Units i Europa d’alliberar patents “no tindrà un impacte real sobre la vacunació a l’Índia, com tampoc a qualsevol altre país”. De fet, “és una mesura inútil”, ha dit el doctor. 

I davant la qüestió del ritme de vacunació, el 25,9% dels catalans ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. En les últimes 24 hores, s'han injectat 34.435 primeres dosis i 46.351 segones. En total s'han administrat 2.027.490 primeres dosis i 904.782 segones. Salvador Macip ha reiterat que no podem abaixar la guàrdia tot i l’alt ritme de vacunació, ja que “la vacuna evita hospitalitzacions, però no pas contagis”. El cirurgià ha posat l’exemple de Xile, un país que té uns alts nivell de vacunació i alhora un alt nivell de contagis. Segons Macip, “aquest fet demostra la fragilitat de la situació”. Malgrat això, ha remarcat que “la vacuna és l’arma principal per controlar la pandèmia, però no la clau”

Sobre la mascareta, l’expert ha assegurat a Ràdio Estel que “ens acompanyarà durant un llarg període de temps” perquè s’ha comprovat que, “fins que no controlem el fluxe del virus, és necessari extremar les precaucions”. Ha conclòs que “s’ha de valorar tot pas a pas”, i que “el virus del Covid-19 no desapareixerà del tot fins que no estigui el 100% de la població mundial vacunada”.

Es pot escoltar el programa A Primera Hora AQUÍ  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET