Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20210120-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 79

— ¿Per què em turmento i neguitejo? Encara no sé, ni n’estic segur, si ella em voldrà convertir en el seu amant. Però ho sabré ben aviat. I, si ella sent el que jo sento, desapareixerà el meu sofriment. Déu meu! Sí que triga el dia! No puc agafar el son i ja han passat moltes hores des d’ahir al vespre!

El rei estigué desvetllat fins que no va arribar el dia, que esperava amb gran impaciència. Ja s’ha llevat i se’n va a caçar, però torna de seguida. Diu que no es troba bé i es retira a la seva cambra, a estirar-se al llit. El senescal està afligit, no sap quin és el mal que fa venir tremolors al rei. La seva dona n’és la causa directa. Per entretenir-lo i reconfortar-lo, la fa entrar a parlar amb ell. Li obre el seu cor, li fa saber que mor per ella. Que el pot guarir del tot o bé matar-lo.

— Senyor — li contesta la dama — necessito temps. M’ho he de pensar. Així, de sobte, no sé què dir. Vós sou un rei de gran noblesa i jo no sóc d’un rang prou alt perquè vós dipositeu en mi la vostra amistat més íntima i el vostre amor. Un cop haureu satisfet el vostre desig, jo sé del cert, no en dubto gens, aviat m’abandonareu i jo quedaré molt perjudicada. Si jo us estimés i accedís a la vostra requesta, l’amor entre nosaltres dos no seria un amor entre iguals. Com que sou un rei poderós i el meu senyor és vassall vostre, us pensaríeu, em temo, que teniu sobre mi el dret del marit. L’amor no és bo si no és entre iguals. Més val un home pobre però lleial, si té seny i valor, ja que el seu amor procura més felicitat que no pas el d’un príncep o el d’un rei orfes de lleialtat. Si algú estima una persona d’un rang més alt del que li pertoca, sospita de tot. I l’home d’alta posició està segur que ningú no li pot prendre l’amiga, que ell pretén estimar com a amo i senyor!

Equitan li respon de seguida:

— Senyora, mercè! No parleu així! No són veritables cavallers, sinó que mercadegen com burgesos, els qui per diners o per un gran feu posen la seva pena en mal lloc. Sota el cel no hi ha cap dama que, encara que només posseeixi el seu mantell, si és assenyada, cortesa i de cor franc, i té una sola cara per a l’amor i no és voluble, no es mereixi que el príncep poderós d’un castell no s’hagi de desviure per ella i estimar-la lleialment i com cal. Els qui són inconstants en l’amor i es dediquen a fer trampa, acaben burlats i enganyats. Ho hem vist de molts. No és gens sorprenent que hi surti perdent qui s’ho mereix pel seu comportament. Senyora, estimada, em lliuro a vós. No em tingueu per rei, sinó pel vostre vassall i amic. Us juro i prometo fer tot allò que us plaurà. No em deixeu morir per vós! Sigueu vós la senyora i jo el servent; sigueu orgullosa i jo suplicant.

El rei li parlà durant tanta estona i li demanà mercè tantes vegades, que ella li prometé el seu amor i li atorgà el seu cos. Amb l’intercanvi dels anells prengueren possessió l’un de l’altre i es juraren mútuament fidelitat. I la van mantenir: s’estimaren amb una gran passió, a causa de la qual després varen morir.FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. ¿PER QUÈ EM TURMENTO I NEGUITEJO? ENCARA NO SE, NI N’ESTIC SEGUR, SI ELLA EM VOLDRA CONVERTIR EN EL SEU AMANT.

2. VÓS SOU UN REI DE GRAN NOBLESA I JO NO SÓC D’UN RANG PROU ALT PERQUÈ VÓS DIPOSITEU EN MI LA VOSTRA AMISTAT MÉS ÍNTIMA I EL VOSTRE AMOR.

3. L’AMOR NO ES BO SI NO ES ENTRE IGUALS.

4. NO SÓN VERITABLES CAVALLERS, SINÓ QUE MERCADEGEN COM BURGESOS, ELS QUI PER DINERS O PER UN GRAN FEU POSEN LA SEVA PENA EN MAL LLOC.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari