Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20170906-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 1

‘Som presoners de guerra’, va dir Chacko. ‘Ens han adulterat els somnis. No pertanyem enlloc. Naveguem desancorats en un mar esvalotat. Potser no ens deixaran arribar mai a terra. Les nostres penes no seran mai prou tristes. Les nostres alegries, mai prou felices. Els nostres somnis, mai prou grans. Les nostres vides, mai prou importants perquè amoïnin ningú’. Després, perquè Estha i Rahel assimilessin una mica de perspectiva històrica, tot i que les setmanes següents Chacko mateix va demostrar una greu mancança de perspectiva, els va explicar la història de la Dona Terra.

Els va fer imaginar que la terra, que ja tenia quatre mil siscents milions d’anys, era una dona de quaranta-sis anys, tan gran com per exemple la mestra Aleyama que els feia classes de malaialam. La Terra havia necessitat tota la vida de la Dona terra per arribar a ser allò que era, perquè els oceans se separessin, perquè les muntanyes s’elevessin. ‘Quan la Dona Terra tenia onze anys’, va dir Chacko, ‘van aparèixer els primers organismes unicel·lulars. Els primers animals, criatures com ara els cucs i les meduses, van aparèixer quan ella ja tenia quaranta anys. Quan els dinosaures deambulaven per tota la terra, la Dona terra ja tenia més de quaranta cinc anys i, per tant, només feia vuit mesos’.

‘Tota la civilització humana, tal com la coneixem nosaltres’, va explicar Chacko als bessons, ‘ha començat encara no fa dues hores de la vida de la Dona terra, el mateix que triguem a anar en cotxe d’Ayemenem a Cochín’. ‘Això espanta, és una bona lliçó d’humilitat’, va dir Chacko. Humilitat era una paraula molt maca, va pensar Rahel. Passejar sense amoïnar-nos la nostra humilitat pel món. Pensar que tota la història, les guerres mundials, la guerra dels somnis, l’home a la Lluna, la ciència, la literatura, la filosofia, la recerca del coneixement, tot era tan sols un parpalleig dels ulls de la Dona terra. ‘I nosaltres, macos, tot el que som i que serem mai, als seus ulls és tan sols un guspireig’, va dir Chacko fent-se l’important, estirat al seu llit, amb els ulls fixos cap al sostre.

Frases que la Teresa ha comentat en aquest programa

1. NO PERTANYEM A ENLLOC. NAVEGUEM DESANCORATS EN UN MAR ESVALOTAT.

2. LES NOSTRES VIDES, MAI PROU IMPORTANTS PERQUÈ AMOÏNIN NINGÚ.

3. LA HISTÒRIA DE LA DONA TERRA.

4. PASSEJAR SENSE AMOÏNAR-NOS LA NOSTRA HUMILITAT PEL MÓN.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari