Ràdio Estel


Missió i Vocació

Dia d'emissió: Dilluns
Horari: de 17.30h a 18h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Missió i vocació és un programa què profunditza sobre la raó de ser de les empreses i de les persones en el seu entorn.

Les persones no només busquen una feina o una remuneració. Més enllà del benefici econòmic, necessiten sentir que formen part d'alguna cosa més gran, deixar petjada en aquest món fent una contribució positiva al mateix.

A Missió i vocació parlem de rsc, sostenibilitat, lideratge, persones, canvi cultural o transformació digital, sempre centrant-nos en l'impacte de les persones i organitzacions a la societat.

Direcció: David Medrano
Redacció:
Presentació: David Medrano

Email: oients@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:20171206-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 13

La fortuna no era gens dolça per a Deslauriers.
S’havia presentat a les oposicions a agregats amb una tesi sobre el dret de testar, en la qual defensava que hom l’havia de restringir tant com fos possible; i, com que el seu adversari l’havia excitat per tal de fer-li dir estupideses, n’havia dit a balquena, sense que els examinadors piulessin. Després l’atzar havia volgut que anés a la sort, per tema de lliçó, la Prescripció. Aleshores, Deslauriers havia exposat teories deplorables; els vells litigis havien de presentar-se com els nous; ¿per què el propietari havia d’ésser privat dels seus béns perquè no pot fornir-ne els títols fins passats trenta-un anys? Era donar la seguretat de l’home honrat a l’hereu del lladre enriquit. Totes les injustícies eren consagrades per una extensió d’aquest dret, que representava la tirania, l’abús de la força! Havia arribat fins i tot a cridar:
- Abolim-lo; i els francs no fastiguejaran més als gals; els anglesos als irlandesos, els ianquis als pell-roges, els turcs als àrabs, els blancs als negres, Polònia ...
El president l’havia interromput:
- Bé, bé, senyor! no n’hem de fer res nosaltres de les vostres opinions polítiques, haureu de tornar-vos a presentar més tard!
Deslauriers no havia volgut torna.se a presentar. Però aquell malaventurat títol XXè del llibre III del Codi Civil havia esdevingut per a ell una muntanya d’entrebancs. Elaborava una voluminosa obra sobre La Prescripció considerada com a base del dret civil i del dret natural dels pobles; i anava perdut entre Dunod, Rogérius, Balbus, Merlin, Vazeille, Savigny, Troplong, i d’altres lectures considerables. Per tal de lliurar-s’hi amb més comoditat havia presentat la renúncia a la plaça de primer passant. Vivia fent classes, fabricant tesis; i, a les sessions de la Parlotte , esparverava amb la seva virulència el partit conservador, tots els joves doctrinaris alliçonats pel senyor Guizot – de tal manera que tenia, en uns determinats cercles, una espècie de celebritat, una mica barrejada de desconfiança envers la seva persona.
Acudí a la cita abrigat amb un gruixut paltó folrat de franel·la vermella, com el que portava Sénéscal temps enrera.
El respecte humà, a causa de la gent que passava, els impedí d’abraçar-se llargament, i anaren fins a can Véfour, de bracet, rient per sota el nas de plaer, amb una llàgrima al fons dels ulls. Més tard, quan foren sols, Deslauriers exclamà:
- Ah, mal llamp! ens les tornarem a mamar dolces, ara.
A Fréderic no el complagué gens aquesta manera d’associar-se, tot seguit, a la seva fortuna. El seu amic palesava massa joia per ells dos, i no pas prou per ell sol.


FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. S’HAVIA PRESENTAT A LES OPOSICIONS A AGREGATS AMB UNA TESI SOBRE EL DRET DE TESTAR, EN LA QUAL DEFENSAVA QUE HOM L’HAVIA DE RESTRINGIR TANT COM FOS POSSIBLE.

2. ¿PER QUÈ EL PROPIETARI HAVIA D’ÉSSER PRIVAT DELS SEUS BÉNS PERQUÈ NO POT FORNIR-NE ELS TÍTOLS FINS PASSATS TRENTA-UN ANYS? ERA DONAR LA SEGURETAT DE L’HOME HONRAT A L’HEREU DEL LLADRE ENRIQUIT.

3. EL RESPECTE HUMÀ, A CAUSA DE LA GENT QUE PASSAVA, ELS IMPEDÍ D’ABRAÇAR-SE LLARGAMENT.

4. EL SEU AMIC PALESAVA MASSA JOIA PER ELLS DOS, I NO PAS PROU PER ELL SOL.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari