Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180307-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 24

Passà un lapse de temps que ella i potser també ell voldran recuperar, quan vulguin analitzar les seves vides – ara aquest aspecte, ara aquell altre; perquè el passat no és íntegre, es va construint a través de les interpretacions que hom estableix quan rememora.

Què li havia donat aquell caràcter tan especial? Ell es posava la granota de mecànic i anava cap al taller cada matí. Més tard, ella rebia el grup de pop del moment a l’aeroport, o anava al conjunt d’oficines del vintè pis i ocupava la seva exclusiva cadira de disseny (regal d’un client) i la taula modular, al davant d’una magnífica vista de la ciutat, que era el teló de fons d’ordinadors diversos, consoles de comunicació i plantes subtropicals, assortides mensualment per contracte. Abandonaven el llit i marxaven cap a la feina, conscients que al final del dia hi tornarien, fora de l’abast de qualsevol cosa o persona que el pogués delatar. I llavors, ell s’avesà a sentir com ella es referia al camp, fossin prats o muntanyes, perquè, quan era cap de setmana solien anar fora de la ciutat. Allà caminaven, s’estiraven, es miraven els núvols i el vol dels ocells, o es distreien com fan els enamorats, amb les seves percepcions dispars sobre el que cadascun dóna per fet. Mai no anaven prou lluny per no sentir la remor de l’autopista a través de la qual havien vingut i, des d’allà, escoltaven el murmuri de l’aire i la crida fugissera dels ocells que els ignoraven molt més del que ho feien, al Cafè ELA-A, els amics de La Taula i la seva implacable exigència d’inclusió. Ella va posar la mà, laxa, al coll llis d’ell i digué extasiada: Quin silenci. Nosaltres mai no hi prestem atenció.

Per a ell, allò que ella havia pres per silenci, aquella cançoneta del trànsit distant no era pas tal cosa. El silenci és desolació, és el desert.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. PERQUÈ EL PASSAT NO ÉS ÍNTEGRE, ES VA CONSTRUINT A TRAVÉS DE LES INTERPRETACIONS QUE HOM ESTABLEIX QUAN REMEMORA.

2. ABANDONAVEN EL LLIT I MARXAVEN CAP A LA FEINA, CONSCIENTS QUE AL FINAL DEL DIA HI TORNARIEN, FORA DE L’ABAST DE QUALSEVOL COSA O PERSONA QUE EL POGUÉS DELATAR.

3. QUE ELS IGNORAVEN MOLT MÉS DEL QUE HO FEIEN, AL CAFÈ ELA-A, ELS AMICS DE LA TAULA I LA SEVA IMPLACABLE EXIGÈNCIA D’INCLUSIÓ.

4. PER A ELL, ALLÒ QUE ELLA HAVIA PRES PER SILENCI, AQUELLA CANÇONETA DEL TRÀNSIT DISTANT NO ERA PAS TAL COSA. EL SILENCI ÉS DESOLACIÓ, ÉS EL DESERT.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari