Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   REPETIT

20180221-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 23

Això se sent intensament o no se sent. Es poden tenir principis, i llavors només és una broma estètica de la qual hom s’aprofita. Però si no es tenen principis o potser s’han diluït una mica, com era el cas d’Homo quan viatjava, pot passar que aquests fenòmens vitals prenguin possessió d’allò que ha quedat sense propietari. Tanmateix no li donaven cap jo nou que hagués esdevingut cobejós de benaurança i que alhora toqués de peus a terra, sinó que simplement s’establien sense gens de coherència en indrets bells, a les clivelles per on el seu cos respirava. Homo sentia una cosa estranya, sentia que es moriria aviat, però no sabia com ni quan. La seva vella vida s’havia tornat fràgil; era com una papallona que a mesura que s’acosta la tardor va esdevenint més i més feble.

De vegades en parlava amb Grígia; ella tenia una manera molt particular d’assabentar-se’n: amb tant de respecte com si es tractés d’una cosa que li havien confiat, i sense gens d’egoisme. Semblava trobar normal que darrera les seves muntanyes hi hagués persones que ell estimés més que no a ella, que ell estimava amb tota l’ànima. I ell sentia que aquest amor no s’esllanguia, sinó que s’enfortia i es renovava; no empal·lidia pas, però com més intensament s’acoloria, ell perdia la capacitat de decidir res o d’entrebancar-se amb coses de la realitat. Es mirés com es mirés, freturava de pes i estava lliure de qualsevol de les banalitats d’aquest món; era l’amor que només coneix aquell qui ha d’acabar la seva vida i esperar la mort; encara que abans hagués estat tan sà, li va recórrer el cos un enardiment com el d’alguns paralítics que un bon dia llencen les crosses i es posen a caminar.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. PERÒ SI NO ES TENEN PRINCIPIS O POTSER S’HAN DILUÏT UNA MICA, COM ERA EL CAS D’HOMO QUAN VIATJAVA, POT PASSAR QUE AQUESTS FENÒMENS VITALS PRENGUIN POSSESSIÓ D’ALLÒ QUE HA QUEDAT SENSE PROPIETARI.

2. SINÓ QUE SIMPLEMENT S’ESTABLIEN SENSE GENS DE COHERÈNCIA EN INDRETS BELLS, A LES CLIVELLES PER ON EL SEU COS RESPIRAVA.

3. SEMBLAVA TROBAR NORMAL QUE DARRERA LES SEVES MUNTANYES HI HAGUÉS PERSONES QUE ELL ESTIMÉS MÉS QUE NO A ELLA, QUE ELL ESTIMAVA AMB TOTA L’ÀNIMA.

4. ENCARA QUE ABANS HAGUÉS ESTAT TAN SÀ, LI VA RECÓRRER EL COS UN ENARDIMENT COM EL D’ALGUNS PARALÍTICS QUE UN BON DIA LLENCEN LES CROSSES I ES POSEN A CAMINAR.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari