Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180110-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 18

Per fi arribà el dia en que els plans de Boladeneu ja estaven enllestits. A l’Assemblea del següent diumenge s’havia de posar a votació si s’havia de començar, o no, la construcció del Molí de Vent. Quan els animals foren reunits a la pallissa gran, Boladeneu s’alçà i, malgrat les interrupcions dels xais, exposà les seves raons advocant per l’edificació del Molí. Napoleó s’alçà per replicar. Digué pausadament que el Molí era una bestiesa, aconsellà que ningú no hi votés a favor i tornà a seure tot seguit. Havia parlat trenta segons escassos i semblava com si tant se li’n donés de l’efecte que hagués produït. Boladeneu, alçant-se d’un bot, féu callar els xais, que ja belaven una altra vegada, i esclatà en una apologia apassionada a favor del Molí de Vent. Fins llavors els animals havien estat dividits semblantment en les seves simpaties, però en un moment l’eloqüència de Boladeneu se’ls endugué. Amb brillants frases pintà una visió del Mas dels Animals, tal com seria quan es poguessin treure del damunt el pes del sòrdid treball. La seva imaginació havia volat més enllà de les trituradores de palla i llescadores de bleda-raves. L’electricitat, deia, podria fer anar rasclets, màquines de batre, arades, segadores, garbelladores, a més de proveir cada estable i galliner amb la seva llum elèctrica, aigua calenta i freda i una estufa. Quan acabà de parlar, ja no es dubtava pas a quina banda anirien a parar els vots. Però, just en aquell moment, Napoleó s’alçà i, dirigint una sinistra mirada de reüll a Boladeneu, llançà un grinyol molt agut, com ningú no li n’havia sentit mai cap.

Llavors, se sentí al defora un terrible aldarull de lladrucs, i nou enormes gossos, amb collars d’aram reblat, saltaren dins la pallissa. Corregueren de dret a Boladeneu, que d’un bot fugí del seu lloc, amb el temps just per a salvar-se de les seves dentegades. En un moment traspassà la porta i els gossos es llançaren al seu darrera. Tots els animals s’apilotaren a la porta a contemplar la caça, massa sorpresos i espaordits per a dir res. Amb els gossos als talons, Boladeneu fugia pel prat gran que duia a la carretera. Corregué com només un porc pot fer-ho, de sobte relliscà i va semblar que ja el tenien. Però s’aixecà altre cop corrent més de pressa que mai, amb els gossos guanyant terreny darrera seu. Un d’ells va estar a punt de clavar-li les dents a la cua, però aleshores, fent un esforç suprem, i per molts pocs centímetres de marge, s’esmunyí per un forat de la tanca i ja no el veieren més.

Muts i esfereïts, els animals s’arrauliren cap a dins de la pallissa. En un moment, els gossos tornaren a grans gambades. Ningú no podia explicar-se d’on havien pogut sortir aquelles bèsties, però aviat s’aclarí la cosa: eren els cadells que Napoleó havia arrencat de les seves mares i havia pujat pel seu compte. Encara que no estaven plenament desenrotllats, eren uns gossos enormes i amb ferotge aparença de llops. Sempre voltaven estretament Napoleó i, cosa curiosa, li remenaven la cua, de la mateixa manera que els altres gossos ho solien fer a Mr. Jones.

Napoleó amb els gossos al darrera, pujà a la plataforma des d’on el vell Patriarca havia pronunciat el seu històric discurs. Féu saber que d’ara endavant les Assemblees dels diumenges al matí s’havien acabat. Ja no calien, va dir, i feien perdre el temps. En el futur tots els assumptes referents al govern del Mas serien resolts per un Comitè especial de porcs, que ell mateix presidiria.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. AMB BRILLANTS FRASES PINTÀ UNA VISIÓ DEL MAS DELS ANIMALS, TAL COM SERIA QUAN ES POGUESSIN TREURE DEL DAMUNT EL PES DEL SÒRDID TREBALL.

2. PERÒ, JUST EN AQUELL MOMENT, NAPOLEÓ S’ALÇÀ I, DIRIGINT UNA SINISTRA MIRADA DE REÜLL A BOLADENEU, LLANÇÀ UN GRINYOL MOLT AGUT, COM NINGÚ NO LI N’HAVIA SENTIT MAI CAP.

3. TOTS ELS ANIMALS S’APILOTAREN A LA PORTA A CONTEMPLAR LA CAÇA, MASSA SORPRESOS I ESPAORDITS PER A DIR RES.

4. FÉU SABER QUE D’ARA ENDAVANT LES ASSEMBLEES DELS DIUMENGES AL MATÍ S’HAVIEN ACABAT.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari