Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   REPETIT

20180124-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 20

La tasca principal que tenim és per a cadascú la seva conducta; [i és per això que som aquí.] Així com qui oblidés de viure bé i santament, i pensés quitar-se del seu deure encaminant-hi i educant-hi els altres, seria un ximple; així mateix qui abandona en allò que el concerneix el viure sanament i alegre per a consagrar-se al proïsme, pren al meu parer un partit dolent i desnaturat.

Jo no vull que es refusin als càrrecs que hom assumeix l’atenció, els passos, les paraules, i la suor i la sang en cas de necessitat: non ipse pro charis amicis / Aut patria timidus perire [Jo mateix no dubtaria pas a morir pels meus amics i per la pàtria; Horaci, Odes, IV, IX, 51]. Però que es donin en prèstec i accidentalment, amb l’esperit que es manté sempre tranquil i sà, no sense acció, sinó sense sofriment, sense passió. L’actuar simplement li costa tan poc, que actua àdhuc mentre dorm. Però cal donar-li el moviment amb mesura; car el cos rep els càrrecs que li posen al damunt tal com són; l’esperit els estén i els afeixuga sovint a costa d’ell, donant-los la mesura que li sembla bé. Hom fa coses iguals amb esforços diferents i amb diferent aplicació de la voluntat. Una cosa va bé sense l’altra. En efecte, ¿quanta gent s’aventuren cada dia en guerres que no els importen res, i s’aclaparen amb els perills de les batalles, la pèrdua de les quals no pertorbarà llur proper son? Un tal, a casa seva, lluny d’aquest perill que no hauria gosat mai considerar, s’apassiona més pel desenllaç d’aquesta guerra i hi té l’ànima més turmentada que no pas el soldat que hi esmerça la seva sang i la seva vida. Jo he pogut ocupar-me dels càrrecs públics sense allunyar-me de mi mateix el gruix d’una ungla, [i donant-me als altres sense llevar-me a mi mateix.]

Aquesta aspresa i violència del desig obstaculitza més que no serveix la marxa d’allò que emprenem, ens omple d’impaciència envers els esdeveniments o contraris o tardans, i d’agresa i de sospita envers la gent amb la qual tractem. No conduïm mai bé l’afer pel qual som posseïts i conduïts: [male cuncta ministrat Impetus; La passió és sempre un mal guia; Estaci, Tebaida, X, 704, citat per Justus Lipsius, IX, 51]. Qui no consagra més que el seu judici i la seva habilitat, procedeix amb més alegria: fingeix, plega, ho difereix tot a la seva comoditat, segons la necessitat de les circumstàncies; erra el fitó, sense turmentar-se i afligir-se, disposat i intacte per a una nova empresa; avança sempre amb la brida a la mà. En qui se sent embriagat per aquesta voluntat violenta i tirànica s’hi nota necessàriament molta imprudència i injustícia; la impetuositat del seu desig l’arrossega; són impulsos temeraris i, si la fortuna no hi presta molta ajuda, de poc fruit. La filosofia vol que en el càstig de les ofenses rebudes, hi evitem la còlera: no pas perquè la venjança sigui menor, sinó, al contrari, perquè colpeixi millor i sigui més greu; i li sembla que aquella impetuositat és una trava per a aquest fi. [No sols la còlera pertorba, sinó que per ella mateixa cansa també els braços dels qui castiguen. Aquest foc atordeix i consumeix llur força.] Com en la precipitació, festinatio tarda est, [la precipitació retarda / Curci Ruf, De rebus gestis Alexandri Magni, IX, IX, 12], l’acuitament es fa a ell mateix la traveta, s’entrebanca i s’atura. [Ipsa se velocitas implicat; La pressa s’entrebanca ella mateixa; Sèneca, Epístoles, 44]. Per exemple, segons allò que veig en l’ús corrent, la cupiditat no troba més gran entrebanc que ella mateixa: com més tibant i vigorosa és, menys fecunda és. Habitualment atrapa més promptament les riqueses si s’oculta rera una màscara de liberalitat.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. AIXÍ COM QUI OBLIDÉS DE VIURE BÉ I SANTAMENT, I PENSÉS QUITAR-SE DEL SEU DEURE ENCAMINANT-HI I EDUCANT-HI ELS ALTRES, SERIA UN XIMPLE; AIXÍ MATEIX QUI ABANDONA EN ALLÒ QUE EL CONCERNEIX EL VIURE SANAMENT I ALEGRE PER A CONSAGRAR-SE AL PROÏSME, PREN AL MEU PARER UN PARTIT DOLENT I DESNATURAT.

2. PERÒ CAL DONAR-LI EL MOVIMENT AMB MESURA; CAR EL COS REP ELS CÀRRECS QUE LI POSEN AL DAMUNT TAL COM SÓN; L’ESPERIT ELS ESTÉN I ELS AFEIXUGA SOVINT A COSTA D’ELL, DONANT-LOS LA MESURA QUE LI SEMBLA BÉ.

3. NO CONDUÏM MAI BÉ L’AFER PEL QUAL SOM POSSEÏTS I CONDUÏTS.

4. NO SOLS LA CÒLERA PERTORBA, SINÓ QUE PER ELLA MATEIXA CANSA TAMBÉ ELS BRAÇOS DELS QUI CASTIGUEN. AQUEST FOC ATORDEIX I CONSUMEIX LLUR FORÇA.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari