Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180912-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 41

La conversa fou llarga i confusa. Laurence es preguntava quin llibre, quin fet havia impressionat Catherine; el que ella voldria saber és la manera de suprimir la malaurança. Laurence parlà de les assistentes socials que ajudaven els vells i els indigents. De les infermeres, dels metges que guareixen les malalties.

- Jo podria ser metgessa?
- Si continues estudiant com ara, sí.

El rostre de Catherine s’il·lumina; totes dues somniaren el seu esdevenidor: ella tindria cura dels infants; també de llurs mamàs, però sobretot dels infants.

- Tu, què fas per la gent desgraciada?

Aquest esguard despietat dels infants que no juguen el nostre joc.

- Ajudo el papà a guanyar-nos la vida. Gràcies a mi, tu podràs continuar els estudis i guarir els malalts.
- I el papà?
- Construeix cases per a la gent que no en té. També és una manera d’ajudar-los, comprens?

(Horrible mentida. Però, a quina veritat podia recórrer?). Catherine restà perplexa. Per què no donen menjar a tothom? Laurence féu més preguntes, i la petita acabà parlant del cartell. Perquè era la cosa més important o per amagar-ne una altra?

Potser sí que el cartell era, al capdevall, la veritable explicació. Poder de la imatge. ‘Els dos terços del món tenen fam’, i aquell rostre d’infant, tan bell, amb uns ulls massa grans i la boca tancada per un terrible secret. Per mi és un senyal: el senyal que prossegueix la lluita contra la fam. Catherine veié un nen de la seva edat, que tenia fam. Me’n recordo: que en són d’insensibles les persones grans! Hi ha tantes coses de les quals no ens adonem! És a dir, ens n’adonem però passem de llarg perquè sabem que és inútil d’afligir-nos. La mala consciència – sobre aquest punt, el papà i Jean-Charles estan d’acord –, de què serveix? El cas de les tortures, ara fa tres anys, em posà malalta, o gairebé: per què? És forçós d’acostumar-se als horrors del món, n’hi ha massa: l’engreixement de les oques, l’extirpació, el linxament, els avortaments, els suïcidis, els infants màrtirs, les cases de la mort, les matances d’ostatges, les repressions ... tot això, ho veiem al cinema, a la tele; què hi farem! Tot això desapareixerà, necessàriament, és una qüestió de temps. Però els infants viuen en el present, no tenen defensa. ‘Caldria pensar en els infants. No hauriem d’afixar semblants fotos a les parets’, es diu Laurence. Reflexió abjecta. Abjecta: una paraula dels meus quinze anys. Però, què significa? Tinc la reacció normal d’una mare que vol protegir la seva filla.FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. AQUEST ESGUARD DESPIETAT DELS INFANTS QUE NO JUGUEN EL NOSTRE JOC.

2. CATHERINE VEIÉ UN NEN DE LA SEVA EDAT, QUE TENIA FAM.

3. ÉS FORÇÓS D’ACOSTUMAR-SE ALS HORRORS DEL MÓN, N’HI HA MASSA

4. ‘CALDRIA PENSAR EN ELS INFANTS. NO HAURIEM D’AFIXAR SEMBLANTS FOTOS A LES PARETS’, ES DIU LAURENCE.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari