Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20190320-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 61

T’has degut foradar el cervell intentant comprendre per què no t’escrivia més; la veritable, l’única raó era el disgust que sentia contra mi mateix. Ho has endevinat una mica. M’havia promès no escriure’t fins que m’hagués tret del damunt el pes de la letargia que m’ha aclaparat durant tants mesos. Com vaig caure tan baix, fins al punt que em vaig creure que ja no em sabria aixecar, com m’he aixecat i he sabut cauteritzar de cop la meva malaltia amb un treball furibund, sense respir, sense fatiga, no en sé absolutament res. El que sé és que estic completament curat, i que sóc una miserable criatura feta de peresa i violència, i que només l’habitud pot fer de contrapès a tots els vicis del meu temperament. L’ociositat ha esdevingut un dolor tan violent, la folla idea de la meva impotència literària m’ha esglaiat tant, que m’he abocat al treball; aleshores, m’he adonat que no havia perdut cap facultat, però que adormir-se és un gran perill. Hi ha persones que em fan més mal del que es creuen dient-me: ‘Quan publicaràs un llibre?’. O bé: ‘Així, doncs, ja no fas res?’.

Vet ací on sóc: és encara més necessari que em comprenguis bé, estic absolutament obligat a demanar (amb el teu suport) una suma de 1000 francs a Ancelle, com a alleujament momentani, per esperar amb tranquil·litat el moment en què canviaré completament de vida, car no puc tornar a Honfleur sense haver pagat els meus deutes literaris, o almenys haver reconquerit l’habitud permanent de treballar. Podria ser un gandul allà, com ho he estat aquí, i la por de l’avorriment no m’empenyerà més a Honfleur que a París, on m’avorreixo des de fa molts mesos com mai ningú s’ha avorrit en aquest món.

Aquest és, doncs, l’estat dels meus assumptes literaris: coses prou bones acabades fa temps no han aparegut gràcies a l’estupidesa dels directors de diaris i revistes; però, en fi, estan fetes, que és l’important.


FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. LA VERITABLE, L’ÚNICA RAÓ ERA EL DISGUST QUE SENTIA CONTRA MI MATEIX.

2. HI HA PERSONES QUE EM FAN MÉS MAL DEL QUE ES CREUEN DIENT-ME: ‘QUAN PUBLICARÀS UN LLIBRE?’.

3. COM A ALLEUJAMENT MOMENTANI, PER ESPERAR AMB TRANQUIL·LITAT EL MOMENT EN QUÈ CANVIARÉ COMPLETAMENT DE VIDA,

4. LA POR DE L’AVORRIMENT NO M’EMPENYERÀ MÉS A HONFLEUR QUE A PARÍS, ON M’AVORREIXO DES DE FA MOLTS MESOS COM MAI NINGÚ S’HA AVORRIT EN AQUEST MÓN.MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari