Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180321-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 26

Escolàstica, germana de sant Benet, consagrada al Déu omnipotent ja des de l’època de la seva infància, acostumava a visitar el seu germà un cop cada any. I l’home de Déu baixava a una possessió del monestir que estava no lluny de la porta.

Un dia, doncs, Escolàstica hi acudí, com solia, i el seu venerable germà baixà amb uns deixebles on era ella. Passaran tot el dia lloant Déu i menant una santa conversa; arribada la tenebra de la nit, van menjar quelcom tots junts.

Però, entre les sagrades converses, es féu ja molt tard, i aquella santa dona pregà el seu germà i li va dir:

- Et demano que aquesta nit no em deixis i que tractem fins demà dels goigs de la vida celestial.

Ell li va respondre:

- Què és el que dius, oh germana? No puc de cap manera restar fora de la cel·la.

I llavors aquella santa dona, quan sentí la veu del seu germà que s’hi negava, va entrellaçar les mans i les posà sobre la taula, va reclinar-hi damunt el cap i féu una súplica al Senyor. I, quan alcà el cap de la taula, fou tanta la força dels trons i dels llamps, es produí un temporal de pluja tan formidable, que ni el venerable Benet ni es monjos que hi havia amb ell no van poder moure’s del lloc on eren. Aleshores l’home de Déu, tot trist, començà de queixar-se:

- Que Déu omnipotent et perdoni, germana: què és el que has fet?

Ella va respondre:

- T’he pregat, i no has volgut escoltar-me; he pregat el meu Déu, i m’ha escoltat. Ara, doncs, si pots, surt i torna al monestir, deixant-me a mi aquí tota sola.

I ell, que de bon grat no s’havia volgut quedar en aquell lloc, s’hi quedà per força. I fou així que van vetllar tota la nit i es can assaciar en comunicació mútua de col·loquis sagrats sobre la vida espiritual.

I no és estrany que allà la santa dona tingués més força que ell, perquè, tal com diu sant Joan, Déu és amor; amb raó ella va poder més perquè estimava més.

Al cap de tres dies, l’home de Déu estava en la seva cel·la. Aixecà els ulls al cel i va veure l’ànima de la seva germana, sortida ja del seu cos, que s’endinsava en forma de coloma en les profunditats del cel. El venerable Benet, joiós aleshores de la glòria d’ella, donà gràcies a Déu amb himnes i lloances, i va enviar uns monjos a cercar el cos d’ella, perquè el portessin al monestir i el dipositessin en el sepulcre que s’havia fet per a ell mateix.

I amb això s’esdevingué que ni a sepultura no va separar els cossos d’aquells dos que sempre havien pensat idènticament només en Déu.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. ESCOLÀSTICA, GERMANA DE SANT BENET, CONSAGRADA AL DÉU OMNIPOTENT JA DES DE L’ÈPOCA DE LA SEVA INFÀNCIA, ACOSTUMAVA A VISITAR EL SEU GERMÀ UN COP CADA ANY.

2. T’HE PREGAT, I NO HAS VOLGUT ESCOLTAR-ME; HE PREGAT EL MEU DÉU, I M’HA ESCOLTAT. ARA, DONCS, SI POTS, SURT I TORNA AL MONESTIR, DEIXANT-ME A MI AQUÍ TOTA SOLA.

3. I NO ÉS ESTRANY QUE ALLÀ LA SANTA DONA TINGUÉS MÉS FORÇA QUE ELL, PERQUÈ, TAL COM DIU SANT JOAN, DÉU ÉS AMOR; AMB RAÓ ELLA VA PODER MÉS PERQUÈ ESTIMAVA MÉS.

4. EL VENERABLE BENET, JOIÓS ALESHORES DE LA GLÒRIA D’ELLA, DONÀ GRÀCIES A DÉU AMB HIMNES I LLOANCES, I VA ENVIAR UNS MONJOS A CERCAR EL COS D’ELLA, PERQUÈ EL PORTESSIN AL MONESTIR I EL DIPOSITESSIN EN EL SEPULCRE QUE S’HAVIA FET PER A ELL MATEIX.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari