Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20171025-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 8

S’havia emparat amb Nel perquè li havia semblat que era el més proper a un altre i a ella mateixa, només per descobrir que ella i Nel no eren una i la mateixa cosa. No tenia cap intenció de fer-li mal a Nel quan es va allitar amb Jude. Sempre havien compartit l’afecte envers l’altra gent: comparaven com besava un noi, les frases que feia servir amb l’una i l’altra. El matrimoni, pel que es veia, ho havia canviat tot, però com que ella no tenia coneixement íntim del matrimoni, com que havia viscut en una casa de dones que consideraven tots els homes disponibles i els seleccionaven atenent només els seus gustos, no estava preparada per entendre el sentiment de possessió de l’única persona de qui se sentia a prop. Sabia molt bé què deien i pensaven, o el que deien que sentien, les altres dones. Però ella i Nel sempre els havien vist el llautó. Totes dues sabien que aquelles dones no sentien gelosia d’altres dones; que només tenien por de perdre la feina. Por que els seus marits descobrissin que no hi havia res únic entre les seves cames.

Nel era l’única persona que no li havia demanat res, que havia acceptat tots els seus aspectes. Ara ho volia tot, i tot per culpa d’allò. Nel era la primera persona que havia estat real per a ella, la primera a qui deia pel nom, la que havia vist com ella un biaix que permetia forçar la vida fins als límits. Ara Nel havia esdevingut una d’elles. Una d’aquelles aranyes que només pensaven en el següent esglaó de la teranyina, suspeses de la seva pròpia bava en indrets secs i foscos, amb més por de la caiguda lliure que de l’alè de la serp de sota. Tan concentrades per veure l’estrany esgarriat que ensopega amb la seva xarxa que no veuen en el cobalt de les seves esquenes la llum de lluna que intenta penetrar en els seus racons. Si les tocava l’alè de la serp, per fatal que fos, només esdevenien víctimes, i aquest paper el sabien representar (com Nel sabia representar el d’esposa ofesa). Però la caiguda lliure, oh no, això demanava – exigia – inventiva: alguna cosa a veure amb la possessió d’ales, una manera d’encongir les cames i sobretot un lliurament total al vol de baixada si volien assaborir el gust de la llengua o romandre vives. Però precisament el que elles no volien era estar vives, i ara Nel tampoc. Era massa perillós. Ara Nel pertanyia al poble i als seus costums. S’havia lliurat a ells, i els seus espetecs amb la llengua la farien tornar al petit racó sec on s’aferraria amb la bava, molt per damunt de l’alè de la serp i de la caiguda.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. UNA D’AQUELLES ARANYES QUE NOMÉS PENSAVEN EN EL SEGÜENT ESGLAÓ DE LA TERANYINA, SUSPESES DE LA SEVA PRÒPIA BAVA EN INDRETS SECS I FOSCOS, AMB MÉS POR DE LA CAIGUDA LLIURE QUE DE L’ALÈ DE LA SERP DE SOTA

2. TAN CONCENTRADES PER VEURE L’ESTRANY ESGARRIAT QUE ENSOPEGA AMB LA SEVA XARXA QUE NO VEUEN EN EL COBALT DE LES SEVES ESQUENES LA LLUM DE LLUNA QUE INTENTA PENETRAR EN ELS SEUS RACONS

3. SI LES TOCAVA L’ALÈ DE LA SERP, PER FATAL QUE FOS, NOMÉS ESDEVENIEN VÍCTIMES, I AQUEST PAPER EL SABIEN REPRESENTAR (COM NEL SABIA REPRESENTAR EL D’ESPOSA OFESA)

4. PERÒ LA CAIGUDA LLIURE, OH NO, AIXÒ DEMANAVA – EXIGIA – INVENTIVA: ALGUNA COSA A VEURE AMB LA POSSESSIÓ D’ALES, UNA MANERA D’ENCONGIR LES CAMES I SOBRETOT UN LLIURAMENT TOTAL AL VOL DE BAIXADA SI VOLIEN ASSABORIR EL GUST DE LA LLENGUA O ROMANDRE VIVES


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari