Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20170927-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 4

pp. 77-79

‘No, els filòsofs no fan el que prediquen’. Tanmateix, ells ja fan molt pel sol fet de predicar i de reflexionar sobre el bé. Certament, tant de bo que també poguessin actuar segons els seus preceptes: què els podria fer més feliços? Mentrestant, no has de menys tenir les bones paraules i l’esperit ple de bons pensaments, sinó que has de lloar la discussió de matèries saludables, per bé que no comporti cap resultat. Què hi ha d’estrany en el fet que aquells qui han provat d’enfilar-se per un pendent escarpat no n’assoleixin el cim? Si ets home, admira, encara que caiguin, els qui emprenen grans gestes. És una mostra de noblesa el fet que aquell qui no fa cas de les seves forces, sinó de les de la seva condició, assagi propòsits elevats i concebi idees més grans de les que pot dur a terme, tot i tenir un esperit immens. Qui es fa el propòsit següent: ‘Jo miraré la mort amb la mateixa expressió amb què en sento a parlar. Em sotmetré a tants treballs com calgui, encoratjant el cos amb el meu esperit. Menystindré les riqueses, tant les presents com les absents, i no em sentiré més trist si es troben en una altra banda, ni més coratjós si llueixen al meu voltant. No faré cas de la Fortuna, ni quan arribi ni quan se’n vagi. Miraré totes les terres com si fossin meves, i les meves, com si fossin de tothom. Viuré com si sabés que he nascut per als altres, i per aquest motiu donaré gràcies a la natura: certament, podria haver vetllat ella millor pels meus interessos? Ella m’ha donat, sencer, a tothom; i tothom, sencer, a mi. Tot el que tingui, no ho guardaré amb avarícia ni ho repartiré pròdigament; no em creuré que posseeixo res més del que he ben donat. No mesuraré els meus favors pel seu nombre, ni per la seva importància, ni per cap altra cosa llevat del valor de qui els rep; mai no consideraré que és molt el que rebi algú que en sigui digne. No faré res mogut per l’opinió comuna, ho faré tot per convicció. M’imaginaré que tot el que faig segons la meva consciència té lloc davant la mirada del poble. La meva finalitat a l’hora de menjar i beure serà ofegar les necessitats de la natura, i no pas omplir i buidar la panxa. Seré encantador amb els amics, afable i complaent amb els enemics. Em convenceran abans i tot de demanar-m’ho, i m’ocuparé de les peticions honestes. Sabré que la meva pàtria és el món i que els déus són els meus protectors, que es troben sobre meu i al meu voltant, jutges severs dels meus mots i els meus actes. I quan la natura reclami el meu esperit, o bé la raó l’abandoni, me n’aniré havent demostrat que he estimat la rectitud, les bones empreses, i que per culpa meva no s’ha reduït la llibertat de ningú, encara menys la meva’; aquell qui es proposi de fer tot això, ho vulgui, ho intenti, farà camí vers els déus i ell, encara que no hi arribi, ‘haurà mort en un gran acte de gosadia’.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. QUÈ HI HA D’ESTRANY EN EL FET QUE AQUELLS QUI HAN PROVAT D’ENFILAR-SE PER UN PENDENT ESCARPAT NO N’ASSOLEIXIN EL CIM?

2. MENYSTINDRÉ LES RIQUESES, TANT LES PRESENTS COM LES ABSENTS, I NO EM SENTIRÉ MÉS TRIST SI ES TROBEN EN UNA ALTRA BANDA, NI MÉS CORATJÓS SI LLUEIXEN AL MEU VOLTANT.

3. VIURÉ COM SI SABÉS QUE HE NASCUT PER ALS ALTRES

4. I QUAN LA NATURA RECLAMI EL MEU ESPERIT, O BÉ LA RAÓ L’ABANDONI, ME N’ANIRÉ HAVENT DEMOSTRAT QUE HE ESTIMAT LA RECTITUD, LES BONES EMPRESES, I QUE PER CULPA MEVA NO S’HA REDUÏT LA LLIBERTAT DE NINGÚ, ENCARA MENYS LA MEVA’


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari