Ràdio Estel


Pàgines que m'han corprès

Dia d'emissió: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Pàgines que m'han corprès no és un programa sobre llibres, sinó un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres són capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui és l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un baró? És català? Castellà? Anglès? De l’actualitat? Un autor clàssic? …

A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissió acompanyats de la selecció de frases que ha comentat la Teresa. El programa té un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pàgines que a vosaltres us hagin corprès i la Teresa en triarà una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a màxim de 2 pàgines del llibre (màxim 3.000 caràcters).

Direcció: Teresa Forcades
Redacció:
Presentació: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180328-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 27

S’alçà, entrà de nou dins la cabana, buscà l’estora on havia embolicat aquell tros de fusta que tallava, prengué llima i enformador i tornà al pedrís, a seure al sol. Havia sentit ressorgir de sobte dins seu la imatge santa, omplint-li l’ànima. La veia clarament, amb tot detall. Fixava la mirada en aquella imatge interior, commogut i apassionat; i es posà de nou a la feina d’esculpir-la.

Les hores passaven de pressa; el sol tocà el punt més alt de la seva carrera; després, a poc a poc, començà a davallar ... A mesura que els encenalls li queien als peus i s’alleugeria el tros de fusta, la imatge de Crist apareixia, serena, dolorosa, plena de resignació i de bondat. Llarga estona en Manòlios s’esforçà a copiar la boca estremida de Crist, però no li sortia; de vegades la veia somrient, altres solcada d’arrugues i plorosa, altres, en fi, amb els llavis contrets com per dominar un crit de dolor.

Cap al tard, en Nikòlio tornà amb el bestiar; el trobà assegut al pedrís, amb el cap de Crist tallat en fusta damunt dels genolls. Faltava encara buidar l’interior de la cara, per poder-se aplicar aquella màscara de fusta damunt la seva, ja que seria la careta que duria el dia que representés la Passió ...

En Nikòlio es deturà, donà un cop d’ull al seu amo i immediatament desvià la mirada. No arribava a reconèixer’l. El líquid llefiscós que humitejava aquelles galtes ja s’havia coagulat a indrets i formava crostes. Hauríeu dit que aquell que seia en aquell pedrís era un dimoni amb el cap de Crist entre els genolls.

- No cal que m’ajudis, ja munyiré jo sol – digué, espantat.

En Manòlios girà la cara i tancà els ulls. Se sentia esgotat, però content. Estrenyia ben fort els palmells contra aquell cap de fusta, feliç d’haver sabut traslladar la imatge que tenia al fons de la seva ànima. Ja no s’esvairia mai més com un fantasma vaporós de l’aire. Havia empresonat la seva ànima dins la fusta. Feia girar a poc a poc entre les mans aquella Santa Faç i admirava la boca del Senyor. Vista de cara, somreia; de perfil i del costat dret, plorava; del costat esquerre, es crispava amb resignació dolorosa ... Ulls clucs, en Manòlios acariciava amb les puntes dels dits aquella cara de fusta, com Maria Santíssima hauria acariciat la del Nen Jesús.

Amb molt de compte tornà a embolicar-la dins el tros d’estora, com si posés bolquers a un nadó.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. HAVIA SENTIT RESSORGIR DE SOBTE DINS SEU LA IMATGE SANTA, OMPLINT-LI L’ÀNIMA.

2. A MESURA QUE ELS ENCENALLS LI QUEIEN ALS PEUS I S’ALLEUGERIA EL TROS DE FUSTA, LA IMATGE DE CRIST APAREIXIA, SERENA, DOLOROSA, PLENA DE RESIGNACIÓ I DE BONDAT.

3. ESTRENYIA BEN FORT ELS PALMELLS CONTRA AQUELL CAP DE FUSTA, FELIÇ D’HAVER SABUT TRASLLADAR LA IMATGE QUE TENIA AL FONS DE LA SEVA ÀNIMA.

4. VISTA DE CARA, SOMREIA; DE PERFIL I DEL COSTAT DRET, PLORAVA; DEL COSTAT ESQUERRE, ES CRISPAVA AMB RESIGNACIÓ DOLOROSA ...


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari