Ràdio Estel


Missió i Vocació

Dia d'emissió: Dilluns
Horari: de 17.30h a 18h
Tipus de programa: Divulgatiu

Descripció: Missió i vocació és un programa què profunditza sobre la raó de ser de les empreses i de les persones en el seu entorn.

Les persones no només busquen una feina o una remuneració. Més enllà del benefici econòmic, necessiten sentir que formen part d'alguna cosa més gran, deixar petjada en aquest món fent una contribució positiva al mateix.

A Missió i vocació parlem de rsc, sostenibilitat, lideratge, persones, canvi cultural o transformació digital, sempre centrant-nos en l'impacte de les persones i organitzacions a la societat.

Direcció: David Medrano
Redacció:
Presentació: David Medrano

Email: oients@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:REPETIT

20200429-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 80

El mot ‘pesta’ acabava de ser pronunciat per primera vegada. En aquest punt de la narració, que deixa Bernat Rieux darrera la seva finestra, estarà permès al narrador de justificar la incertitud i la sorpresa del doctor, perquè, amb diferències de matís, la seva reacció va ser com la de la majoria dels nostres conciutadans. Les plagues, en efecte, són una cosa natural, però resulta difícil de creure en les plagues quan us cauen a sobre. Hi ha hagut al món tantes pestes com guerres. I, això no obstant, guerres i pestes atrapen a la gent sempre igualment desprevinguda. El doctor Rieux estava desprevingut, com ho estaven tots els nostres conciutadans, i per això cal comprendre les seves vacil·lacions. És per això que cal comprendre també que se sentís dividit entre la inquietud i l’esperança. Quan esclata una guerra, la gent diu: ‘Això no durarà, és massa estúpid’. I sens dubte una guerra és realment molt estúpida, però això no és obstacle perquè duri. L’estupidesa insisteix sempre: ens n’adonaríem si no penséssim sempre en nosaltres mateixos. Els nostres conciutadans, respecte a aquesta qüestió, eren com tothom, pensaven en ells mateixos, o, dit d’una altra manera, eren uns humanistes: no creien en les plagues. La plaga no és feta a la mesura de l’home, i per tant ens diem que la plaga és irreal, que és un mal somni que passarà. Però no sempre passa, i, de mal somni en mal somni, són els homes els que passen, i els humanistes en primer lloc, perquè no han pres cap precaució. Els nostres conciutadans no eren més culpables que d’altres; s’oblidaven de ser modestos, això és tot, i pensaven que tot era possible per a ells, cosa que suposava que les plagues eren impossibles. Continuaven fent negocis, projectaven viatges i tenien opinions. ¿Com haurien pogut pensar en la pesta, que suprimeix el futur, els desplaçaments i les discussions? S’imaginaven que eren lliures, i ningú no serà mai lliure en tant que hi haurà plagues.

Fins i tot després que el doctor Rieux hagué reconegut davant del seu amic que un grapat de malalts dispersos acabaven de morir de pesta, el perill continuava essent irreal per a ell. Només que, quan s’és metge, una ja s’ha fet a la idea del sofriment i es té una mica més d’imaginació. Mirant des de la finestra la seva ciutat, que no havia canviat gens, amb prou feines si el doctor sentia néixer en ell aquest lleuger descoratjament davant del futur que anomenem inquietud. Tractava de recordar tot el que sabia d’aquella malaltia. Unes quantes xifres li flotaven a la memòria i es deia que la trentena de grans pestes que ha conegut la història havian fet prop de cent millions de morts. Però, ¿què són cent milions de morts? Quan un ha fet la guerra, a penes si sap ja que és un mort.


FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. HI HA HAGUT AL MÓN TANTES PESTES COM GUERRES. I, AIXÒ NO OBSTANT, GUERRES I PESTES ATRAPEN A LA GENT SEMPRE IGUALMENT DESPREVINGUDA.

2. L’ESTUPIDESA INSISTEIX SEMPRE: ENS N’ADONARÍEM SI NO PENSÉSSIM SEMPRE EN NOSALTRES MATEIXOS.

3. PERÒ NO SEMPRE PASSA, I, DE MAL SOMNI EN MAL SOMNI, SÓN ELS HOMES ELS QUE PASSEN, I ELS HUMANISTES EN PRIMER LLOC, PERQUÈ NO HAN PRES CAP PRECAUCIÓ.

4. QUAN UN HA FET LA GUERRA, A PENES SI SAP JA QUE ÉS UN MORT.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjà d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pàgines que t’han corprès. El text que envïis ha de ser en català i ha de tenir un màxim de 3.000 caràcters. Cal que indiquis l’autor, el títol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui català, l’editorial, l’any d’edició i també el número de les pàgines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triaré un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
Població
Comentari