En directe

Ràdio Estel

Crims (o gairebé)

amb Dra, Rosa Viñas, Dr, Victor Gomez i Xavier Álvarez

Secció

Secció Crims

És evident que el fenomen del "true crime" ha guanyat terreny els darrers anys a casa nostra. Nosaltres, però, en aquesta ocasió, proposem un viatge obscur cap a tots aquells crims que gairebé s'han comès i que gràcies a la labor policial no s'han dut a terme. Per això els dimarts ens acompanyarà el Dr. Victor Gómez, catedràtic de la Universitat de Barcelona en el departament de Dret Penal i Criminologia i Xavier Álvarez, criminòleg i analista en la conducta i el perfil criminal.

També ens pots seguir a Spotify

Més informació

A la carta

23 maig

A sang freda

El 1959, un violent crim va sacsejar la tranquil·la vida Holcom (Kansas). La família assassinada, els Clutter, composta per Herbert Clutter, la seva dona Bonnie i els seus fills Kenyon, de 15 anys i Nancy, de 16, era l'arquetipus del somni americà a la dècada dels 50. Eren gent pròspera, que vivia de l'agricultura, habitants d'un petit poble de majoria metodista.
Els assassins, Richard Eugene (Dick) Hickock i Perry Edward Smith eren dos convictes sota llibertat condicional, que creien que a la casa dels Clutter trobarien una caixa forta amb deu mil dòlars pel cap baix. No la van trobar, però igualment van matar els pares i els dos fills adolescents.

Més informació

0:00 / 0:00

16 maig

Massacre a l'escola Covenant a Nashville

Un jove de 28 anys va entrar en una escola de Nashville, Tennessee, i va matar tres nens i tres adults. Aquest és un exemple més de l'epidèmia d'assassinats en massa que afecten els Estats Units, però té una particularitat: l'atacant anomenat Audrey Hale i ara anomenat Aiden, s'identificava com a transgènere i volia que se li adrecés utilitzant pronoms masculins. Aquest detall ha desencadenat una sèrie de reaccions que estan ajudant a canviar tot el context americà.

Més informació

0:00 / 0:00

9 maig

Edmund Kemper

El cas del nord-americà d'Edmund Kemper, que va actuar durant els anys 1972 i 1973. Kemper va esdevenir un dels subjectes d'estudi per l'FBI, tal com es veu a la sèrie, i va formar part dels agressors violents entrevistats per poder elaborar els seus primers estudis de perfils criminals. Kemper va despertar l'interès de l'FBI, no només per la 'serialitat' en els seus homicidis en el que totes les víctimes van ser noies joves, sinó per la brutalitat en els seus crims i per la manipulació que utilitzava per aconseguir enganyar-les.

Més informació

0:00 / 0:00

25 abril

Intent d'assassinat a Cristina Fernández de Kirchner (II)

Es pot castigar l'inici d'un assassinat sense resultat? I un cas de vudú? A partir del cas de l'intent d'assassinat de Cristina Fernández de Kirchner, li preguntem a Víctor Gómez, catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona, com es castiguen les diferents temptatives d’assassinat que existeixen segons el Codi Penal.

Més informació

0:00 / 0:00

11 abril

L'assassinat de la Hildegart, la nena prodigi

Hildegart va morir abans dels 19 anys assassinada per la seva mare, l'Aurora a Madrid el 1933. La seva vida i la seva mort encara impressionen a la nostra societat i han inspirat a autors tan importants com Almudena Grandes al seu llibre "La madre de Frankenstein" o el relat d'Eduardo de Guzman en el seu llibre "Mi querida hija Hildegart". El debat de la seva mort va més enllà d'entendre com una mare pot tractar a la seva filla com una propietat i de decidir sobre la seva vida i la seva mort, també suscita preguntes sobre si els genis neixen o es fan.

Més informació

0:00 / 0:00

28 març

Cas noies pakistaneses

Al llarg de la història, les dones han estat responsables de mantenir "l'honor" de les seves famílies i si no ho demostraven de la manera desitjada podien ser assassinades. Aquest és el cas de la Arooj i la Aneesa Abbass. Aquestes joves vivien a Terrassa i van ser assassinades per la seva família al Pakistan al maig del 2022 perquè es volien divorciar dels marits amb qui s'havien vist forçades a casar-se. Amb la Dr. Rosa Viñas.

Més informació

0:00 / 0:00

21 març

Alfredo Galán Sotillo, l'assassí de la baralla

Alfredo Galán Sotillo, o més conegut com a l'assassí de la baralla, va protagonitzar un dels casos més desconcertants de la història negra i criminal espanyola. L'any 2003 va sembrar el pànic posant fi a la vida de sis persones i ferint greument a dues. Va ser considerat com un assassí en sèrie, i en el breu espai de temps que va actuar va tenir a la policia totalment desconcertada, fins al punt que va ser el mateix Galán qui es va acabar entregant a la policia i confessant els seus crims. Galán, va ser condemnat a 140 anys i tres mesos de presó per 6 assassinats i 3 intents d'homicidi. La característica més destacada és que en les escenes del crim sempre deixava una carta, d'aquí li va venir el sobrenom amb què la premsa el va batejar, l'assassí del naip o de la baralla, aquest últim va ser el més nomenat.

Més informació

0:00 / 0:00

14 març

El cas de l'error del Càrtel del Golf

El 10 de març van aparèixer cinc persones lligades de mans enmig d'un carrer cèntric de la localitat de Matamoros (Tamaulipas, Mèxic). Amb elles, hi havia una nota manuscrita en què el Grup Escorpins del Càrtel del Golf (CDG) es disculpa i les responsabilitza del segrest de quatre nord-americans i els assassinats de dos d'ells i d'una dona mexicana. Segons l'organització criminal, aquests cinc homes pertanyents al Càrtel van actuar de manera independent i indisciplinada.

Més informació

0:00 / 0:00

7 març

L'assassí del zodiac

Un cas que va tenir lloc durant els anys 80 a l'estat de Califòrnia. Un criminal que es va donar a conèixer amb el sobrenom de l'assassí del zodíac, i que va actuar amb absoluta impunitat fins que un dia va desaparèixer, amb la mateixa espontaneïtat que havia aparegut. L'assassí del zodíac va matar a diverses persones, entre les que podem comptar 4 homes i 3 noies. Aquest és un cas que avui dia es podria definir com a impossible, ja que els fets continuen quedant com a impunes i encara que van aparèixer sospitosos i un bon grapat de teories, sembla que la policia mai es va acostar prou per a poder detenir a ningú.

Més informació

0:00 / 0:00

28 febrer

El joc de la Balena Blava

El 2017 es va popularitzar a les xarxes socials el joc de la 'Balena blava'. Aquest repte proposava als participants mig centenar de proves: no parlar amb ningú durant un dia, veure pel·lícules de terror, despertar-te a les 4.20 del matí o 'dibuixar-se' a la pell la silueta d'una balena. Eren accions que s'havien de cometre a la vida real i més tard notificar-se, per exemple amb fotografies, en aquestes pàgines. Segons sembla, i segons les investigacions, existia un administrador del grup a les xarxes socials que era qui s'encarregava de donar les ordres als adolescents.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data