En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

L'experta en judaisme Maria Josep Estanyol reivindica, en el llibre 'El primer estel', una cultura de la qual "estem orfes"

El primer estel és el títol d'un llibre en què Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, presenta la realitat de…

24 febrer 2015

Comparteix
El primer estel és el títol d'un llibre en què Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, presenta la realitat de la religió, la cultura i la personalitat dels jueus a la Catalunya de la primera meitat del segle XIV. Aquest dimarts, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, la també llicenciada en Arqueologia del Pròxim Orient ha explicat que aquest treball aporta molt, perquè "el judaisme és la base del cristianisme". En aquesta línia, ha assegurat que "el títol de Primer Estel és volgut perquè així s'indica el començament del dia en la cultura jueva". També ha connectat aquesta idea a la de la festa setmanal del judaisme: "És poètic veure que el sàbat comença quan surt el primer estel".
Maria Josep Estanyol ha lamentat que, "a Catalunya i a Espanya, tenim una mancança de jueus des del 1492, una comunitat que, a més, no ha tornat fins a finals del segle XIX, cosa que ens ha impedit conèixer en general i en profunditat el judaisme". L'escriptora experta en cultura hebrea ha comentat que "aquesta obra permet conèixer els costums jueus de l'època medieval, que inclou moltes dosis de superstició més que no pas religió". El llibre explica tot el que hi ha "dins la problemàtica de les famílies, els menjars i costums dels jueus, així com la manera de vestir o de viure en el call de Barcelona, afegint-hi les relacions amb els cristians", ha afegit l'autora.
Pel que fa a l'actualitat de l'obra El primer estel, basada en la història d'una família fictícia però que és prou representativa, Estanyol ha explicat que "els costums reflectits en aquest llibre són bastant semblants als actuals, tot i que alguns jueus d'ara fins i tot s'han sorprès". Més enllà d'això, l'escriptora ha assegurat que ha volgut sobretot "evitar tot el que va produir l'expulsió de 1492, començant pels episodis tràgics del segle XIV, quan molts van morir a mans dels cristians enmig de la pesta i en altres moments". Del que va ser l'expulsió, Maria Josep Estanyol ha destacat que "ens va deixar orfes d'una cultura mil·lennària que, a més, formava part de nosaltres".
Finalment, la també professora de la Universitat de Barcelona ha recordat que, "en el tema del Pròxim Orient, ja no es pot parlar de jueus perseguits, sinó d'israelians atacats i que reaccionen sovint amb violència injustificable". Alhora, ha aclarit que "hi ha molts jueus que són francesos, espanyols, alemanys, nord-americans i d'altres països perquè, a més, el jueu no sempre és religiós, sinó que sobretot forma part d'una gran cultura i comunitat humana" d'arrels bimil·lenàries. "Aquí a Catalunya, tenim molts jueus argentins, i alguns xilens, que formen una comunitat molt important", ha subratllat també com a exemple de la universalitat i la mobilitat d'aquesta cultura.
Es pot escoltar aquí (des del minut 27'00") tota l'entrevista a Maria Josep Estanyol.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024

POLÍTICA

Manuel Reyes: "L'independentisme encara té molta força a Madrid"

Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i membre de l'executiva del PP | ACN

El president del PP a Barcelona nega que el procés català "s'hagi acabat", tot i la falta de majoria absoluta al 12-M dels independentistes: "Ja ens agradaria"

16 maig 2024

Redacció