En directe

Cocodril Club

SOLIDARITAT

Mans Unides denuncia la situació dels pobles indígenes

Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, el 9 d'agost, Mans Unides denuncia que el problema d'accés a la terra i les conseqüències del…

9 agost 2018

Redacció

Comparteix

Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, el 9 d'agost, Mans Unides denuncia que el problema d'accés a la terra i les conseqüències del canvi climàtic són els principals problemes perquè les comunitats indígenes visquin dignament. Segons l'ONU, al món hi ha 370 milions d'indígenes, que suposen el 15% de les persones més pobres del món i fins a un terç de la població mundial que viu en pobresa extrema a les àrees rurals.

La degradació i l'acaparament dels territoris de què depèn la seva supervivència i el deteriorament mediambiental agreujat pel canvi climàtic són dues vulnerabilitats compartides a nivell global per aquestes poblacions.

Molts camperols i indígenes migren a les ciutats, on troben treballs precaris. D'aquesta manera les famílies que es queden als llocs d'origen es veuen forçades a modificar els mitjans de vida per adaptar-se a les noves circumstàncies. És el cas de l'Índia, on, segons el responsable de Projectes de Mans Unides a Àsia, Ramón Álvarez, "el Govern vol expropiar territoris tribals per cedir-los a grans empreses per a l'extracció de recursos minerals, cosa que ha generat manifestacions multitudinàries a l'estat de Jharkhand que han aconseguit, de moment, endarrerir els plans d'extracció".

Per a Álvarez, les comunitats camperoles i els pobles indígenes "són els més vulnerables al canvi climàtic i els menys responsables d'aquesta situació". A l'Índia el canvi climàtic té "conseqüències dramàtiques per a les comunitats locals".

Els pobles indígenes denuncien l'exclusió o l'accés molt limitat a la presa de decisions polítiques i la discriminació que pateixen en l'àmbit judicial. També afronten mésrepressió i més violència en defensa dels seus drets i territoris. Per a la tècnica de projectes de Mans Unides, María Manso, cada vegada es busca més el suport en la defensa del territori per part d'organitzacions i pobles indígenes: "Tot i que continuem treballant perquè millorin les condicions de vida amb iniciatives productives de sobirania alimentària, els darrers anys donem suport a més projectes d'enfortiment d'organitzacions perquè les comunitats reclamin davant de l'Estat el compliment dels seus drets col·lectius i iniciatives que mirin d'impedir jurídicament que els facin fora de les terres que han habitat ancestralment."

Durant els seus gairebé 60 anys d'història, Mans Unides ha donat suport a més de 200 pobles indígenes i tribals d'arreu del món. Els darrers cinc anys ha posat en marxa 252 projectes de desenvolupament per ajudar directament gairebé 600.000 indígenes.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Alèxia Pascual: "Tinc un nivell de perfeccionisme que a vegades no és sa"

Alèxia Pascual, finalista de la segona edició d'Eufòria, serà la protagonista al musical 'Mar i Cel' de Dagoll Dagom que s'estrena al setembre al Teatre Victòria de Barcelona | RÀDIO ESTEL

La finalista de la segona edició d'Eufòria i protagonista del pròxim musical 'Mar i Cel' de Dagoll Dagom explica la importància que té per a ella la salut mental

2 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pedro Casablanc: "M'agradaria fer una obra en català"

Pedro Casablanc: "M'agradaria fer una obra en català"

Pedro Casablanc admet que vol tornar a fer teatre en català. Ara actua a Don Ramón Maria del Valle-Inclán a través de Ramón Gómez de la Serna

2 maig 2024

Redacció

SOCIETAT

No contestis 'sí' quan et truquin per telèfon

estafa del sí

L'Organització de Consumidors i Usuaris alerta d'aquesta i altres estafes telefòniques

30 abril 2024

Redacció