En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Un cap d'Estat que accepti tenir armes nuclears és un criminal"

Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Arcadi Oliveres, economista i activista social (guardonat recentment amb la Medalla d'Or de Barcelona), han parlat aquest…

4 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Arcadi Oliveres, economista i activista social (guardonat recentment amb la Medalla d'Or de Barcelona), han parlat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', del necessari treball internacional per la desnuclearització i per una distensió que permiti reduir armament i, sobretot, eradicar aquest perill especialment destructiu. Oliveres ha assegurat, referint-se a la proliferació d'armes nuclears, que "un cap d'Estat que accepti armes nuclears". Sobre Corea, ha dit que "la reconciliació és possible, com va passar a Alemanya, però aquestes converses no poden generar processos de reconciliació perquè, a més, Donald Trump ha trencat acords nuclears i no farà res en aquesta línia". Igualment l'economista ha destacat que "les armes nuclears de Corea del Nord són una quantitat mínima al costat dels Estats Units, Rússia, Israel, Pakistan o França, que en tenen moltes més i sí que són un veritable perill".

Per la seva banda, Guillem Pursals ha explicat que, "de la reunió entre Trump i Kim Jong-un, sabem molt poca cosa, només que es va acabar de forma abrupta per part dels dos líders i que no es va arribar a cap acord". En un altre moment, el politòleg  ha aclarit que "el fet que la cimera no hagi servit per avançar no vol dir que el diàleg no pugui donar fruits per una altra via, per exemple entre les dues Corees". En la mateixa línia, ha afegit que, "quan el govern nordcoreà impulsa reformes, mostra que no és dèbil de cara a la seva ciutadania, perquè vol explicar que ho fa perquè vol, no pas perquè li ho imposi ningú".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 4 de març

Dins aquest climar de diàleg Washington-Pyongyang, el president dels Estats Units s’ha negat a aixecar totes les sancions a Corea, mentre Corea del Nord s’ha oposat a tancar un segon laboratori nuclear. Aquesta manca de concreció sobre la desnuclearització de Corea del Nord, però, es combina amb una voluntat, per part de Washington, de no tornar a les amenaces. Per al líder nord-coreà, la prioritat és la pau a la península entre les dues Corees. El repte per a Trump és demostrar que el procés de diàleg amb el dictador Kim Jong-un pot tenir algun contingut, més enllà de la imatge i l’espectacle. Però la gran qüestió és aquesta: De quina manera es pot treballar a nivell multilateral per reduir i eliminar totes les armes nuclears? Després del trencament dels acords entre els Estats Units i Rússia, el panorama no és gens esperançador.

Més actualitat

PAPA LLEÓ

RELIGIÓ

VATICÀ

Leticia Soberón: "El papa Lleó XIV està curat d’espants"

Papa Lleó XIV

Entrevista a Leticia Soberón, membre del Dicasteri de Comunicació del Vaticà

9 maig 2025

Redacció

PAPA FRANCESC

RELIGIÓ

VATICÀ

Oriol Junqueras: "L'església busca consolidar la seva influència a tot el món"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, atenent els mitjans a la Fira d'Abril de Barcelona

Entrevista a Oriol Junqueras, historiador vaticanista i president d’ERC

9 maig 2025

Redacció

Sense categoria

Manuel Manonelles: "El col·legi de cardenals ha fet un cop de puny damunt la taula"

Manuel Manonelles: "El col·legi de cardenals ha fet un cop de puny damunt la taula"

Entrevista a Manuel Manonelles, analista, expert en relacions internacionals i professor associat de Relacions Internacionals de Blanquerna URL

9 maig 2025