Els bombers francesos van controlar dilluns al vespre el virulent incendi a la catedral de Notre-Dame, a París. Els bombers han assegurat que l'estructura de Notre-Dame està fora de perill i està preservada de la destrucció total. O sigui, que s'ha salvat l'estructura de pedra i les dues torres de la façana principal. El foc va començar a les 19.30h de la tarda i poc abans de les 20h es va esfondrar l'agulla i el sostre central del temple. Els treballs de restauració són ara sospitosos d'haver ocasionat el foc. Aquest dimarts hem parlat d’aquest incendi històric a la catedral de París, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, amb l’exdelegat episcopal del Patrimoni Cultural de l'arquebisbat de Barcelona, l’historiador Josep Maria Martí i Bonet.
Martí i Bonet ha explicat quin ha estat l’abast cultural i religiós de l’incendi: “Tot Europa sentia Notre-Dame com una cosa molt pròpia. És el cor d’Europa. L’exdelegat episcopal del Patrimoni Cultural de l'arquebisbat de Barcelona ha lamentat que “malgrat tot, aquestes catedrals sempre estan a l’atzar de casualitats i desgràcies”.
Una història de segles i que va més enllà de les fronteres de França. Tal com ens ha explicat Martí i Bonet, “la catedral de París es va começar a construir al 1163, i es va acabar el 1250. Sobre una possible reconstrucció, l’historiador ha assegurat que “les obres d’art quan es destrueixen, es destrueixen, i el que ve després només ens pot consolar”. Segons Martí i Bonet, “ahir va ser un dia molt trist per a Europa i per a l’art, en general”.
Com cada setmana al programa A Primera Hora hem comptat amb Bea Fernandez, responsable de l’equip de gestió interna d’Arrels per parlar de sensellarisme.
Si vols escoltar l'entrevista pots clicar AQUÍ