Euskadi afronta aquest diumenge eleccions per elegir el seu Parlament, com també Galícia. L’última setmana de campanya basca està marcada per la crisi del coronavirus i també per les possibilitats que té el Partit Nacionalista Basc, amb el lehendakari Iñigo Urkullu al capdavant, de reeditar la fórmula de govern de coalició amb els socialistes, liderats per Idoia Mendía. El Covid-19, amb un brot a Ordizia Guipúscoa), va capitalitzar aquest dimarts l'únic debat electoral de la campanya basca per al 12-J, una confrontació dialèctica que va seguir la tònica de perfil baix per la inusual data estiuenca i l'allunyament mental d'una ciutadania saturada després de gairebé tres mesos de confinament. Alberto Surio, periodista i corresponsal polític de 'El Diario Vasco', ha dit que “ha estat una campanya mediatitzada per l'excepcional conjuntura que es viu a Euskadi i a tot el món”. El periodista ha intervingut en el programa El Mirador de la Actualitat, de Ràdio Estel, on també ha explicat que “aquesta realitat ha trastocat tots els eixos de la discussió i ha transformat la campanya, fins al punt de fer-la molt plana”. Igualment ha afegit que “la ciutadania no està en mode electoral, sinó pendent de la manera de sortir endavant”.
Sobre les possibilitats d’abstenció, més altes per la prudència davant els riscos sanitaris, Alberto Surio ha comentat que “no és estrany pensar que anem a una excepció molt forta, cosa que pot portar sorpreses”. El periodista ha reconegut que “el favorit absolut és Iñigo Urkullu, perquè el PNB s'ha embolicat en la bandera d'oferir confiança a una societat que viu en la incertesa, i això és un factor que va molt al seu favor”. Per tant, segons Surio, “el PNB encara és favorit”. Preguntat per la incidència de la pandèmia i el confinament en la realitat política al País Basc, ha dit que “la dinàmica entre nacionalistes i no nacionalistes s'ha vist trastocada per la reconstrucció, i l'autogovern ha passat a ser un debat secundari”. En aquesta línia, ha afegit que “la prioritat de país és sortir endavant, reconstruir el model econòmic i tancar les ferides”.
En aquest context, el periodista ha explicat que una prova de tota aquesta realitat és que, “en el debat de dimarts, emès en la televisió autonòmica basca, no es va parlar d'ETA ni dels GAL, com tampoc d'altres temes abans recurrents”. Ha interpretat això com “un símptoma del canvi social i polític que s'ha produït en la societat basca”. Tot i així, el corresponsal de 'El Diario Vasco' ha dit que “hi ha una qüestió de fons que els dirigents polítics hauran de plantejar-se: l'encaix d'Euskadi a l'Estat espanyol, a través d'una reforma de l'Estatut, que és un tema pendent”. I pel que fa al tarannà polític actual per tractar els temes de la sobirania basca, Alberto Surio ha recordat que “Urkullu, com a lehendakari, no anirà cap a la ruptura, una línia que ha deixat molt clara”.
Finalment, Surio ha explicat que “allò que va ser històricament el centre dreta liberal, no nacionalista, està anant cap al PNB, un moviment que llima molt les tensions i conté la mateixa tensió sobiranista”. Tot això es produeix perquè, segons el periodista, els nacionalistes bascos “tenen dues ànimes, la pragmàtica i la radical, i Urkullu és de la més pragmàtica, perquè busca el pacte jurídic i estatutari i tot ho fa d'una manera concertada, sempre amb la idea de la negociació”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 8 de juliol.