En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

"La classe política del Perú és molt inestable i genera corrupció"

La crisi política i social del Perú, presidit des de fa uns dies de manera interina per Francisco Sagasti, ha estat aquest dimecres el tema…

25 novembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
La crisi política i social del Perú, presidit des de fa uns dies de manera interina per Francisco Sagasti, ha estat aquest dimecres el tema de la taula d'anàlisi, dins el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. La politòloga peruana Diana Sánchez ha destacat que "el que passa ara al país és el resultat d'un procés polític que es remunta al 2018, quan el Parlament va fer fora el president Pedro Pablo Kuczynski, primera de les vacants presiencials, fet que origina una primera crisi política amb l'arribada al poder de Martín Vizcarra, vicepresident fins a aquell moment". Ha explicat que "Vizcarra és qui ha assumit la complexitat de la pandèmia al Perú i, després de la dificultat, va arribar Manuel Merino interinament, després que el seu predecessor tenia una aprovació del 70 per cent, cosa que ha provocat una forta protesta popular".
Després d'assegurar que "una destitució presidencial sempre pot generar un conflicte polític", Diana Sánchez ha comentat que "Merino ha hagut de renunciar per pressió del poble, que demanava un altre govern de transició, el de Francisco Sagasti". Per la seva banda, la professora de la Universitat de Barcelona Verónica García ha destacat que "aquesta inestabilitat també té a veure amb una polarització política al món, però particularment a l'Amèrica llatina, on l'impacte social és molt gran, amb la pandèmia però agreujat per la desigualtat social en molts territoris". En aquesta línia, la també màster en Seguretat Urbana ha dit que "la resposta de la població genera alhora tensions, sobretot les de la resposta violenta de la policia a les manifestacions polítiques dels joves".
En un altre moment de la conversa, Diana Sánchez ha explicat que "hi ha hagut els últims dies diversos casos nous de repressió policial, tant en les protestes multitudinàries com en les més petites", tot i que afortunadament sense més morts després dels dos joves que van perdre la vida el 14 de novembre. Igualment ha dit que "sorprèn perquè sovint la repressió policial al Perú és de cintura cap a avall, però ara ha estat cap a amunt, fet que ha provocat la mort dels dos nois". A més, la politòloga ha revelat que "hi ha hagut protestes a les cases de diversos polítics, on s'han concentrat ciutadans, com també en domicilis de periodistes que han difós comentaris a favor del govern transitori anterior, el de Manuel Merino". Verónica García Morales ha conclòs la seva intervenció assegurant que "cal esperar una nova democratització del Perú, on ha d'haver-hi llibertat d'expressar els sentiments i els pensaments sense repressió". El país sud-americà, en qualsevol cas, afronta un període dur, fins a les eleccions ja convocades per al dia 11 d'abril, mentre els familiars dels dos joves que van morir en una de les recents protestes demanen responsabilitats polítiques i policials.
Diana Sánchez ha anunciat que "s'espera un canvi de cara a les eleccions de l'abril, però la classe política és molt inestable, cosa que genera molts casos de corrupció". De cara al 2021, a les portes del bicentenari del Perú, la politòloga ha expressat la seva confiança "en una transformació política i social, perquè la societat ja ha mostrat una consciència molt més desperta i vigilant, davant la qual s'espera que hi hagi respostes dels dirigents, de manera neta, ordenada i sense corrupció ni delictes". Sánchez ha assegurat que "molts dels joves peruans han estat impulsats pel que s'ha vist, per exemple, a Xile, i han demanat una Constitució que, entre altres canvis, no faciliti tant les destitucions de presidents". Igualment ha afegit que "és important seguir consolidant la democràcia peruana". Finalment Diana Sánchez ha comentat que, "com diu un conegut politòleg, les democràcies habitualment cauen per un tirà però, en el cas del Perú, s'està produint per mals menors i per fets que fan que els ciutadans desconfiïn de les institucions i dels sistemes per fer grans altres tipus de moviments".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 25 de novembre.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024