En directe

Fabricació Pròpia

ACCIÓ SOCIAL

COVID

Bea Novales, directora de programes d’Oxfam Intermón: "Seguim sense entendre que la pandèmia és un problema global"

La fundació ho posa de manifest un dia després que Brussel·les plantegi la vacunació obligatòria a la Unió Europea quan a l'Àfrica no s'arriba a un 10% de població vacunada.

2 desembre 2021

Redacció

Comparteix

Brussel·les planteja estendre la vacunació obligatòria contra la Covid a tota la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat que és apropiat i raonable discutir si cal imposar-la. Mentrestant, a l'Àfrica, les xifres de vacunació segueixen sense arribar al 10%, amb països on ni tan sols arriben a l'1% de la població, com és el cas de la República del Congo.

EPA

La directora de programes d'Oxfam Intermón creu que "la variant Òmicron és un avís real del qual ja anunciava la comunitat científica: si la població mundial no està vacunada, les noves mutacions posen en risc l'eficàcia de les vacunes administrades". Novales apunta que "seguim sense entendre que la pandèmia és un desafiament global", i defensa que "les vacunes haurien de ser un bé públic global".

En aquest sentit, des d'Oxfam Intermon i Aliança Mundial de Vacunes, fa mesos que demanen la liberalització parcial de les patents de les vacunes, perquè es descentralitzi la producció i els països pobres puguin assumir-ne els costos de producció. Europa no ha acceptat aixecar les patents. Novales exposa que "existeix un monopoli de farmacèutiques que fixen uns costos de producció molt elevats -de mitjana cinc vegades superior als que haurien de ser-, i ho fan a través de negociacions opaques que diferencien el preu segons si l'interlocutor és un país ric o no". "Els països pobres estan al final de la cua del supermercat de les vacunes i no tenen capacitat econòmica de comprar-les a preus tan elevats".

"Existeix un monopoli de farmacèutiques que fixen uns costos de producció molt elevats i ho fan a través de negociacions opaques que diferencien el preu segons sii l'interlocutor és un país ric o no"

Les tres grans farmacèutiques -BioNTech, Pfizer i Moderna-, i els països de la Unió Europea van crear COVAX, un mecanisme per facilitar l'accés de vacunes als països més pobres. De moment només s'han administrat un 1% de les vacunes als països amb rendes baixes, i les vacunes que els hi arriben "són les que els sobren als països rics, saltant-se així, els plans de vacunació". Els compromisos no s'han complert, i les grans farmacèutiques continuen rebent diners públics, obtenint, d'aquesta manera, un enorme benefici arribant a guanyar "65.000 dòlars per minut".

Novales reitera que l'única solució és que es produeixin més vacunes de forma descentralitzada i que s'entengui la pandèmia amb una mirada global.

Entrevista amb Bea Novales, directora de programes, ciutadania i incidència d'Oxfam Intermón

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

Carlos Carrizosa sobre un possible retorn de Puigdemont: "Vostè saludaria a Putin?"

Carlos Carrizosa, candidat per Ciutadans a les eleccions catalanes del 12 de maig

El candidat de Ciutadans als comicis del 12 de maig, Carlos Carrizosa, diu que no té el compromís "ni del PSC ni del PP de no governar sense dependre dels vots dels independentistes"

29 abril 2024

Redacció

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció