En directe

La Missa de cada dia

Sense categoria

Amnistia Internacional demana una comissió de la veritat sobre els morts a les residències catalanes durant la pandèmia

L’entitat evidencia una manca d’inversió i desprotecció judicial i política a les residències catalanes durant la pandèmia i demana que es revisin tots els casos que han quedat arxivats.

1 febrer 2022

Redacció

Comparteix

Des que va esclatar l'inici de la pandèmia, ara fa dos anys, milers de persones han mort a causa de la Covid. Concretament, 35.670 persones grans que vivien en residències.

Molts familiars demanen que s'esclareixin les possibles responsabilitats que se'n deriven i que s'investigui qui va decidir, especialment en aquella duríssima primera onada, que els seus pares i mares, avis i àvies no fossin traslladats a l'hospital.

Ara, molts d'aquests familiars se senten oblidats perquè pràcticament totes les comissions d'investigació que s'han tirat endavant, han quedat en no res. Amnistia Internacional els ha donat veu.

El portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya, Eduard Martínez, demana a la Fiscalia que els familiars i les víctimes participin en el procediment judicial per poder aportar proves i el seu testimoni. "Així, la impunitat no acabarà planant damunt de l'ombra del que va poder passar a les residències a Catalunya i a Espanya", sobretot, en aquella primera onada. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Martínez ha considerat que els familiars no troben espais, ni en l'àmbit judicial ni polític, perquè no s'han creat comissions parlamentàries d'investigació.

Un informe de l'entitat conclou que nou de cada deu investigacions del Ministeri Públic han quedat arxivades de manera pràcticament immediata i sense investigar, i l'organització considera que hi ha una manca d'investigacions exhaustives per part de la Fiscalia i que aquestes, si n'hi ha, són insuficients.

"No hi pot haver aquesta impunitat. Tenim dreta a saber la veritat del que va passar", ha dit Enriqueta López, qui va perdre la seva mare en una residència quan va arrencar la pandèmia

Segons ha apuntat el portaveu, les competències sobre les residències de gent gran, durant la primera onada de la pandèmia, van passar del departament d'Afers Socials al de Salut, i Amnistia Internacional ho atribueix a una manca d'inversió de la sanitat pública que s'ha fet en l'última dècada.

Amnistia reclama que es pugui accedir a una veritat individual i col·lectiva per poder establir bases per tal que no es tornin a repetir els protocols que es van establir durant la primera onada.

L'Enriqueta López, una de les moltes persones que van perdre un familiar en una residència quan va arrencar la pandèmia, ha demanat a Ràdio Estel que es faci justícia i s'investigui què va passar. "No hi pot haver aquesta impunitat. Tenim dret a saber la veritat del que va passar", ha afegit.

Entrevista a Eduard Martínez, portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya i Enriqueta López, qui va perdre la seva mare en una residència durant la primera onada

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Joan Carreras: "Si ens preguntem si tenim temps sempre estem amb l'angoixa de si no en tenim"

Joan Carreras

Entrevista als actos Marta Marco i Joan Carreras.

7 maig 2025

POLÍTICA

Sense categoria

SOCIETAT

Aina Vidal: "Estic convençuda que tothom parla amb Puigdemont"

Aina Vidal

La portaveu dels comuns al Congrés ho ha manifestat a El Matí a Ràdio Estel, l’endemà que Junts hagi dit que no donarà suport a la reducció de la jornada laboral

7 maig 2025

Redacció

ACTUALITAT

RELIGIÓ

VATICÀ

Daniel Arasa: "Etiquetar els cardenals en conservadors o progressistes és injust"

Vaticà

Entrevista al degà de la Facultat de comunicació de la Universitat de la Santa Creu a Roma, Daniel Arasa

7 maig 2025